Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ: Оформя се пропаст при икономическото възстановяване

Глобалното икономическо възстановяване продължава, но с увеличаващата се разлика между напредналите икономики и тепърва развиващите се, предупреди в своя доклад Международният валутен фонд, който запазва прогнозата си за 6% растеж на глобалната икономика през 2021 година. Перспективите за растеж на напредналите икономики са нараснали с 0.5% през тази година. В същото време обаче перспективите на по-изостаналите са се влошили със същия процент. 

Пандемията е ударила много по-силно доходите на хората в страните с развиващи се икономики. МВФ изчислява, че доходите на глава от населението в развитите икономики са намалели с 2.8% годишно в резултат на пандемията, докато в развиващите се и развиващите се икономики (с изключение на Китай) годишната загуба на доходи на глава от населението е 6.3 процента.

Според Международния валутен фонд перспективите са различни заради темпото на ваксинация. Изчисленията на МВФ сочат, че почти 40% от населението е напълно ваксинирано в развитите икономики, в сравнение с 11% в развиващите се пазарни икономики.

Отделен фактор е и държавната подкрепа, оказана на икономиката и бизнеса. Развитите икономики продължават да прилагат мерки за фискална подкрепа, като за 2021 г. и след това са обявени мерки за 4.6 трилиона долара.

От друга страна, развиващите се пазари и развиващите се икономики са изпразнили хазните си още през 2020 г. и сега се стремят да възстановят своите фискални буфери. Няколко държави, включително Бразилия, Унгария, Мексико, Русия и Турция са започнали да повишават лихвените проценти на централните си банки, за да ограничат натиска от покачващите се цените, отбелязват от МВФ.

Специален акцент в анализа на МВФ е ваксинацията. "Необходими са многостранни действия, за да се осигури бърз достъп до ваксини, диагностика и лечение в целия свят. Това ще спаси огромен брой животи, ще предотврати появата на нови щамове на вируса и ще увеличи глобалния икономически растеж с трилиони долари. Неотдавнашно предложение на МВФ, насочено към прекратяване на пандемията, подкрепено от Световната здравна организация, Световната банка и Световната търговска организация, си поставя за цел да ваксинира поне 40 процента от населението във всяка страна до края на 2021 г. и поне 60 процента до средата на 2022 г. паралелно с осигуряването на подходяща диагностика и лечение, което ще струва 50 милиарда долара", се посочва в доклада.

Според експертите от фонда за да се постигнат тези цели, страните с излишък от ваксини трябва да дарят поне 1 милиард дози ваксини през 2021 г., а производителите на ваксини трябва да дадат приоритет на доставката им в страни с ниски средни доходи. Важно е да се премахнат търговските ограничения за суровини за производство на ваксини и за готови ваксини, както и да се направят допълнителни инвестиции в регионален капацитет, свързан с ваксините, за да се осигури достатъчно производство. От решаващо значение е също така да се предостави безвъзмездна финансова помощ на ранен етап от приблизително 25 млрд. Долара за диагностика, лечение и подготовка на ваксини за развиващите се страни с ниски доходи, казват от Международния валутен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във