Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ очаква 3% спад на глобалния БВП заради "голямата изолация"

В първия си доклад за световната икономическа перспектива след пандемичния взрив от COVID-19 и последвалата икономическа изолация, МВФ прогнозира, че глобалното стопанство ще се свие с 3% през тази година и ще постигне 5.8% ръст през идната. Това е базовият сценарий на институцията, предвиждащ потушаване на епидемията през второто полугодие и постепенно отпадане на въведените ограничения. Ако заложените очаквания се сбъднат, това би била най-дълбоката рецесия за последното столетие и най-мощното възстановяване от 1980-а насам. Заради голямата неизвестност, произтичаща от заразата, и невъзможността да се предвиди нейната продължителност, Фондът предупреждава, че рисковете са в низходяща посока, с други думи - за евентуален по-дълбок спад. 

Кумулативната загуба на световния БВП за тази и за следващата година ще е около 9 трлн. щ. долара - по-голяма от комбинирания размер на стопанствата на Япония и Германия, посочва главният икономист на МВФ - Гита Гопинат. Глобалният търговски оборот се очаква да падне с 11% през 2020-а.

Експертите на Фонда очертават и три алтернативни сценария: вирусът шества по света по-дълго от очакванията, връща се отново през 2021-а или и двата варианта. По-продължителната пандемия би отнела още 3% от тазгодишния БВП по базовия сценарий. А по-дългото присъствие на заразата плюс повторното й избухване през 2021-а би означавало 8% по-нисък продукт през 2021-а от базовата прогноза. 

Най-сериозна ще е рецесията при развитите икономики - средно 6.1%, докато при развиващите се пазари се залага 1% среден спад. БВП на САЩ се очаква да падне с 5.9% през 2020-а и да се повиши с 4.7% през 2021-а. Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие със 7.5% през тази година и ще отчете 4.7% ръст през идната. Стопанствата на Китай и на Индия ще се охладят, но все пак ще успеят да постигнат растеж, съответно от 1.2 и 1.9 процента. 

Много държави ще се сблъскат с многопластови кризи, произтичащи от шоковете в здравеопазването, нарушения ритъм на националните стопанства, срива на външното потребление, обрата в посоките на движение на капиталовите потоци и колапса на цените на суровините. 

Мрачните прогнози представляват рязък завой в предвижданията на МВФ отпреди два месеца. На 19 февруари Фондът сподели с финансовите министри от Г-20, че "глобалният растеж като че ли е достигнал дъното". А три дни по-късно управляващият директор на институцията - Кристалина Георгиева - прогнозира, че вирусът вероятно ще отнеме едва 0.1% от прогнозата на МВФ за тази година (3.3% растеж).  

В отделен анализ МВФ предупреждава, че кризата, предизвикана от коронавируса, представлява заплаха за стабилността на световната финансова система, макар че активните действия на правителствата и на централните банки засега са стабилизирали доверието на инвеститорите. Експертите на институцията съветват фискалните мерки да се увеличат, ако ограниченията на икономическата активност са по-продължителни или ако евентуалният й подем след отмяна на изолацията е слаб. 

По сметки на агенция "Блумбърг" пакетите от стимули на САЩ са еквивалентни на близо 10% от БВП на страната, на Германия - около 4.5% от БВП, а програмите на Япония са в размер на грубо 20% от БВП.  

МВФ огласи прогнозите си на 14 април в рамките на провеждащите се през тази седмица пролетни съвещания на Фонда и на Световната банка, което става за първи път чрез видеоконферентна връзка. При нормални условия на срещите присъстват хиляди делегати, наблюдатели и журналисти от 189-е страни членки на организациите. Тази година обаче програмата е ограничена до брифинги за медиите и до частни срещи, без традиционните семинари и публични дискусии.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във