Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ не вижда преки рискове за финансовата ни система

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) е обсъдил и одобрил "Оценката на стабилността на финансовата система в България", която е важна част от процедурите във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Programme - FSAP).

Това е основният документ, който МВФ приема в рамките на тази програма, като в най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България, съобщават от Министерството на финансите.

Резултатите от Програмата за оценка на финансовия сектор в България потвърждават устойчивостта на финансовата система в страната и липсата на преки рискове за публичните финанси.

От МВФ са подчертали усилията на българските институции за поддържане на макроикономическата и финансова стабилност и признават напредъка на реформите във финансовия сектор.

Програмата за оценка на финансовия сектор в България започна през юли 2016 г. с организиране на предварителна мисия на МВФ и Световната банка, като тя ще подпомогне българските власти в следващите действия по отношение на реформите във финансовия сектор и осигуряването на устойчивост на българската икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във