Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ настоява Лондон да спре данъчния експеримент

Международният валутен фонд поиска от кабинета на Лиз Тръс да преосмисли обявените в края на миналата седмица огромни данъчни редукции, а "Мудис инвестърс сървис" предупреди, че планът може да нанесе трайни вреди на публичните финанси. 

Според експертите на МВФ фискалните стимули са неподходящи в сегашния период на инфлационен натиск в британското стопанство и ще вгорчат живота на "Бенк ъф Инглънд". Икономистите на "Мудис" пък прогнозират, че данъчната програма ще свие икономическия растеж на Острова, а няма да го стимулира, каквито са очакванията на финансовия министър Куази Куартенг, защото ще качи лихвените проценти.

Предупрежденията се появяват в условията на драматични колебания на цените на британските активи. Паундът падна до исторически минимум на 26 септември, а кредитните разходи скочиха драстично в цялата финансова система на Обединеното кралство. Банките започнаха да отказват ипотечни сделки, предизвиквайки колапс на жилищните продажби. Търговците пък заговориха за извънредни мерки на "Бенк ъф Инглънд" и вече залагат на скок на базовата лихва до 6.25% през 2023-а, което ще е най-високата стойност от 1999-а насам. 

"Предвид засиления инфлационен натиск в много държави по света, включително във Великобритания, не препоръчваме големи и непремерени фискални пакети в тази конфигурация, защото фискалната политика не работи в противоречие с паричната", коментира говорител на МВФ в късните вечерни часове на 27 септември. И добави, че "същността на британските мерки вероятно ще увеличи социалното неравенство". МВФ посъветва също Куартенг да "преоцени" данъчните мерки, особено онези, които облагодетелстват лицата с високи доходи.

Експертите на "Мудис" пък посочват, че големи данъчни редукции без заложено финансиране имат "негативен кредитен ефект" и повишават вероятността за понижение на рейтинга на Острова.

Рядко наблюдаваната интервенция на МВФ предизвика ново понижение на паунда с 0.4% - до под 1.07 щ. долара - след като на 27 септември той бе успял да се върне над 1.08 долара. Впоследствие поевтиняването на британските пари продължи и в 13.07 ч. българско време те се разменяха срещу 1.0630 долара. Базовият британски борсов индекс FTSE 100 пък падна рязко с над 2% (почти 140 точки) - до 6846.4 пункта след началото на борсовата търговия на 28 септември. 

Министър Куартенг ще положи усилия да увери лондонското Сити, че фискалният му план е подходящ и навременен за защита на домакинствата и на бизнеса през зимата и ще стимулира растежа, като за целта ще се срещне с шефовете на инвестиционните банки на 28 септември. 

Инвеститорът милиардер Рей Далио написа в "Туитър", че британският кабинет "действа катоправителство на развиваща се държава". 

Бившият финансов министър на Съединените щати Лорънс Съмърс пък коментира, че Обединеното кралство ще се сблъска с "много зловеща" комбинация от фактори. И че "предупреждението на МВФ е от вида, отправян по-често към развиващи се пазари с нови правителства, а не за страни като Острова".  

Сузана Стрийтър - старши инвестиционен банкер и пазарен анализатор в британската компания за финансови услуги "Харгрийвс Лансдън", предупреждава, че Великобритания рискува да загуби статуса си на развита държава", защото "вече не се сблъсква с търговски пробиви, енергийна криза и препускаща инфлация, но е и под зоркото наблюдение на световния кредитор от последна инстанция".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във