Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ напредва с разследването срещу Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще придвижи напред разследването срещу управляващия директор Кристалина Георгиева тази седмица. Предстои Георгиева и авторите на доклада срещу нея да бъдат интервюирани поотделно от ръководството на фонда.

Изпълнителният съвет ще говори с авторите на доклада - кантората WilmerHale в понеделник (4 октомври), съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници. Ще припомним, че в доклада се твърди, че Георгиева, като главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., е оказвала неоправдан натиск върху персонала да промени данните в класацията Doing Business в полза на Китай. 

Георгиева, която категорично отрече обвиненията, ще се яви лично пред борда на МВФ във вторник (5 октомври). В същия ден се очаква Кристалина Георгиева да произнесе своята реч за годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се състоят между 11 и 17 октомври във Вашингтон.

Интервютата, които ще проведе борда, може да се окажат ключови при затвърждаването или подкопаването на подкрепата на акционерите на МВФ за Георгиева. Досега най-влиятелните правителства се въздържаха от публични оценки за ситуацията. Това важи и за най-големия акционер в МВФ - Съединените щати. Правителствени представители запазват позицията, че предпочитат да изчакат развитието на проверката, която се извършва от Международния валутен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във