Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ може и да участва в гръцката спасителна програма

Международният валутен фонд би желал да подкрепи Гърция, но страната трябва да спазва правилата в замяна на финансова помощ. Това заяви заместник-управляващият директор на МВФ - Дейвид Липтън на конференция в Берлин,

"Постигнат е известен напредък. Бихме искали да бъдем в състояние да помогнем на Гърция", каза той, добавяйки, че европейските правителства имат силно желание МВФ да вземе участие в текущата гръцката спасителна програма. Дейвид Липтън обаче отбеляза, че за базираният във Вашингтон фонд е важно да се запази доверието в неговите политики и правилата, които трябва да бъдат прилагани.

В понеделник финансовите министри от еврозоната се споразумяха, че кредиторите ще се върнат в Атина, за да прегледат последния си спасителен план в размер до 86 млрд. долара. Кредиторите обаче не могат да постигнат съгласие относно конкретното ниво на бюджетен излишък, което Гърция трябва да поддържа и с какви допълнителни икономически реформи трябва да се ангажира тя.

МВФ продължава да смята, че гръцкият дълг не е устойчив и поради това настоява за споразумение за неговото намаляване преди фондът евентуално да допринесе с реални средства за текущия спасителен план. Германия, която е един от най-големите кредитори на Гърция, пък все още не иска да се ангажира със сериозно облекчаване на дълга, но настоява, че МВФ трябва да вземе участие в третата спасителна програма.

Въпросът вероятно ще бъде обсъден на предстоящата в сряда среща в Берлин на германския канцлер Ангела Меркел с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард. Фондът притиска Европа да намали целевото ниво на първичния бюджетен излишък на Гърция до 1,5% от БВП на страната спрямо сегашните 3,5 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във