Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ: Инфлацията, веригата за доставки и Омикрон ще забавят глобалния растеж

Глобалната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция от очакваното. Тъй като новият вариант на Omicron COVID-19 се разпространява, страните отново наложиха ограничения. Нарастващите цени на енергията и прекъсванията на доставките доведоха до по-висока инфлация от очакваното, особено в Съединените щати и много нововъзникващи пазари и развиващи се икономики, обяви Международният валутен фонд в актуализираните си прогнози за световната икономика.

Затова вече се очаква глобалният растеж да се забави от 5.9% през 2021 г. до 4.4% през тази година. МВФ намалява с 1.5% прогнозата си за растежа на световната икономика в сравнение с предишните си очаквания, обявени през октомври миналата година. 

Очаква се също повишената инфлация да се задържи по-дълго от предвиденото, като продължаващите смущения във веригата за доставки и високите цени на енергията ще продължат и през 2022 г., казва международният кредитор. Все пак нагласите са, че инфлацията трябва постепенно да намалява, тъй като дисбалансите между търсенето и предлагането намаляват през 2022 г., а много от големите икономики в света калибрират партичната си политика, за да отговорят на растящите цени.

"Появата на нови варианти на COVID-19 може да удължи пандемията и да предизвика нови икономически смущения. Освен това прекъсванията във веригата на доставки, волатилността на цените на енергията и локализираният натиск върху заплатите означават, че несигурността около инфлацията и политическите пътища е висока. Тъй като развитите икономики повишават лихвите, могат да се появят рискове за финансовата стабилност и капиталовите потоци, валутите и фискалните позиции на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики – особено предвид значителното увеличение на нивата на дълг през последните две години. Други глобални рискове могат да изкристализират, тъй като геополитическото напрежение остава високо, а продължаващата извънредна ситуация в климата означава, че вероятността от големи природни бедствия остава повишена", казват още от Международния валутен фонд.

Тъй като пандемията продължава да властва, акцентът върху ефективната глобална здравна стратегия е по-необходим от всякога. Световният достъп до ваксини, тестове и лечения е от съществено значение за намаляване на риска от по-нататъшни опасни варианти на COVID-19, предупреждава МВФ.

Паричната политика в много страни ще трябва да продължи да се затяга, за да ограничи инфлационния натиск, докато фискалната политика – работеща с по-ограничено пространство, отколкото в началото на пандемията – ще трябва да даде приоритет на здравните и социалните разходи, като същевременно фокусира подкрепата към най-силно засегнатите, препоръчват икономистите на Международния валутен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във