Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ и СБ с позитивни прогнози за България

Международният валутен фонд очаква 4.5% растеж на българската икономика през 2021 г. и 4.4% през 2022 година. МВФ актуализира леко нагоре своята прогноза за тази годинa и за запазва очакванията си за БВП на България за догодина. 

Фондът прогнозира, че инфлацията в страната ни ще се ускори до 2.1 процента тази година, след което през идната година ще се забави до 1.9 процента. 

Безработицата в България ще остане стабилна на равнище 5.2 процента през 2021 година и ще се понижи до 4.7 процента през 2022 година, сочат новите икономически перспективи на МВФ, публикувани на 12 октомври.

Седмица по-рано Световната банка рязко повиши прогнозата си за развитието на икономиката на България през 2021 г., посочвайки в последния си доклад, че очаква брутният вътрешен продукт на страната да отчете ръст от 3.7% за годината.

Повишени са и прогнозите за ръст на БВП за следващите две години, като сега Световната банка очаква той да достигне 3.8% през 2022 г. и 3.6% през 2023 година.

В краткосрочен план най-големият риск пред перспективите е бавният темп на ваксиниране срещу Covid-19 и пик на заразяванията в началото на есента, което може да доведе до нови ограничителни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във