Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ и Кристалина Георгиева очакват по-добри отношения със САЩ след избора на Байдън

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е изпратила лични писма до избраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камила Харис, предаде агенция "Ройтерс", позовавайки се на говорител на МВФ.

Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ дава шанс на Международния валутен фонд да възстанови отношенията си със САЩ, най-големия му акционер, и да направи зелените инициативи по-голяма част от плана си за глобално икономическо възстановяване.

По принцип МВФ е сред институциите, които се въздържат от коментари преди оповестяването на официалните резултати от изборния процес, а настоящият президент Доналд Тръмп оспорва резултатите от вота.

Източници, запознати с целите на Георгиева, обаче казват, че ангажиментът на Байдън към международните институции и обещанието му да се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата би следвало да помогне на МВФ да постигне собствените си идеи.

Твърди се, че някои страни, членуващи в МВФ се надяват Байдън да преразгледа политиката на Тръмп за ограничаването на нови ресурси към фонда. Това е ключово тъй като САЩ са най-големият акционер в него. Настоящият финансов министър на САЩ Стивън Мнучин се противопоставя на увеличаването на валутните резерви на МВФ. Администрацията на Тръмп категорично е против и ново увеличение на квотните ресурси на МВФ, което би могло да увеличи акционерното участие на Китай и други големи развиващи се пазари.

В почти всяка реч директорът Кристалина Георгиева подчертава необходимостта от насочване на разходи и фискално стимулиране за изграждане на „по-зелена, по-интелигентна и по-справедлива“ глобална икономика. Тотално противоположна обаче е позицията на Доналд Тръмп, който се наложи над лидерите от Г-20 и след последната им среща извади текстовете за климатичните промени от общата им декларация, припомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във