Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МВФ: финансовият сектор губи 350 млрд. долара от кибератаки

Международният валутен фонд (МВФ) представи нова система за оценяване на загубите от потенциално въздействие на кибератаки срещу световния финансов сектор. Компаниите остават уязвими от киберзаплахи, както и досега, сочат изводите на МВФ. Оттам посочват редица препятствия, отстраняването на които би увеличило нивото на безопасността.

При новата система МВФ е използвал актюерски методи за измерване на оперативния риск при кибератаките. В частност  оценени са фактори като честота и интензивност на атаките, най-уязвимите страни и съществуващи мерки за безопасност при банките. Според управляващия директор на МВФ - Кристин Лагард, анализът страда от  недостиг на изходни данни. "Резултатите ни следва да бъдат разглеждани като илюстративни. Ако бъдат приети буквално, това означава, че средните ежегодни потенциални загуби от кибератаки може да достигнат почти 9% от чистия доход на банката, или 100 млн. долара."
Според песимистичния вариант на сценария, който допуска  честотата  на кибератаките да е два пъти по-голяма  в сравнение с предишния период, загубите могат да варират от 270 млрд. до 350 млрд долара.
Лагард подчерта, че през 2017 г. световният киберпазар е оценен на 3 млрд. долара, като покритието остава ограничено, а застрахователите изпитват проблеми при оценяването на риска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във