Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ: Борбата с корупцията в България трябва да продължи да се засилва

Международният валутен фонд вероятно ще преразгледа своята прогноза за икономическия растеж на България, като се има предвид рязкото нарастване на заразените с коронавирус през последните седмици. Това заяви ръководителят на мисията на МВФ в България Джейу Лий. 

Лий обобщи резултатите от редовните консултации с Министерството на финансите и БНБ, които приключиха на 9 ноември, на виртуална пресконфенренция във вторник. 

МВФ очаква икономиката на България да се свие малко повече спрямо прогнозата от октомври, която бе за 4% спад през 2020 година. Конкретните данни ще бъдат обявени на по-късен етап.

Все пак очакванията на фонда са, че безработицата няма да се увеличи твърде рязко. За това допринасят фискалните стимули за подкрепа на заетостта. 

Годините на разумна фискална политика са позволили на правителството да подкрепи здравната система, хората и фирмите в условията на пандемия, уточни Джейу Лий.

Фискалните мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса се оценяват на около 2.5% от БВП. Позицията на МВФ е, че стимулите от страна на държавата трябва да продължат, но да са добре насочени и по-ефективни. Има и препоръка за подобряване на ефективността на публичните разходи. 

България ще приключи годината с бюджетен дефицит в размер на 4.4% от БВП и 3.9% през 2021 година.

В заключенията на мисията на МВФ е записано също, че: "Съдебната система и борбата с корупцията в България трябва да продължат да се засилват, включително и чрез новите механизми за върховенството на закона в ЕС".

"Изправени пред увеличение на заразените с коронавирус и крайно несигурни перспективи, политиците в България трябва да останат гъвкави и решителни. Заедно с адекватни здравни мерки, с политиките си държавата трябва да продължи да подпомага фирмите и отделните лица, за да поддържат дейността си и по този начин да ограничават дългосрочния ефект от кризата. Ако пандемията се влоши повече от очакваното, държавната подкрепа трябва незабавно да бъде увеличена, като се правителството се възползва от значителното фискална позиция на България. След като пандемията отшуми, политиките трябва постепенно да преминат към улесняване на възстановяването, дигиталната трансформация и приобщаващия растеж. За тази цел ще бъде от голямо значение ефективното и ефикасно използване на средствата от ЕС, които се очаква да станат доста големи", обобщават от МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във