Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ: Биткойн носи със себе си съществени рискове

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че приемането на криптоактиви като биткойн за национална валута може да повлияе на макроикономическата стабилност на страната.

Предупреждението бе отправено след решението на Ел Салвадор  да приеме биткойна като законно платежно средство от 7 септември.

"Частно издадени криптоактиви като биткойн идват със значителни рискове", посочи МВФ.

Според базирания във Вашингтон фонд подобни решения са стъпка твърде далеч.

"Някои държави може да се изкушат. Много от криптовалутите са наистина сигурни, лесни за достъп и евтини за транзакции. Вярваме обаче, че в повечето случаи рисковете и разходите надвишават потенциалните ползи", казват от Международния валутен фонд.

МВФ смята, че домакинствата и предприятията не биха обърнали спестяванията си в криптоактив като биткойн, дори ако му е дадено статут на законно платежно средство или национална валута, тъй като стойността на монетата е твърде нестабилна и няма връзка с реалната икономика.

„По същия начин държавните приходи биха били изложени на валутен риск, ако данъците се котират предварително в криптоактив, докато разходите остават предимно в местната валута, или обратно“, се казва в публикацията на фонда. 

МВФ вижда проблем и с определянето на цените на стоки и услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във