Банкеръ Daily

Финансов дневник

Муравей Радев: Законопроектът на Пеевски за КТБ е като Ал Капоне срещу сухия режим

Законопроктът Цонев-Пеевски прилича на това Ал Капоне да организира митинг срещу сухия режим в САЩ. Така бившият финансов министър Муравей Радев коментира внесените от ДПС предложения за промени в закона за банките пред Нова телевизия.

По думите му БНБ е прехвърлила "горещия картоф КТБ" на парламента, а сега трябва да се избере по-малкото зло – да се фалира или да се стабилизира тази банка. Според Муравей Радев по-малкото зло е КТБ да се стабилизира.

Той обясни, че в двата милиарда лева негарантирани влогове са парите на общини и на държавния фирми, които ще потънат безвъзвратно, ако банката бъде обявена в несъстоятелност. "Но това са само преките щети. Ако знаете какви са щетите върху цялата икономика, ударът върху банковата система – като стабилност, като цяло – това са неизмерими последици. Затова не бива да се допуска фалитът на КТБ“, заяви Радев.

По отношение на доклада за състоянието на банката той коментира: "Докладът е такъв, какъвто го поръчаш. Когато дадеш едно задание, получаваш резултати според това задание. Влизат квесторите в банката, проверяват един месец и казват: Банката има 65 милиона загуба."

Радев каза още, че за живота на Цветан Василев има опасност заради нещата, които знае.

Facebook logo
Бъдете с нас и във