Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МУРАВЕЙ РАДЕВ ЗАХАПА ЖОТЕВ ЗАРАДИ КОМИСИОНИ

Тайното заседание на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания на 24 октомври 2000 г. е завършило с остро пререкание между финансовия министър Муравей Радев и вицепремиера и изпълнителен директор на БКК Петър Жотев, научи в.БАНКЕРЪ. Свидетели на разменените реплики са били заместник-финансовият министър Пламен Орешарски и началничката на кабинета на вицепремиера Славка Бозукова. Тя неотклонно следва шефа си както по време на визитите му зад граница, така и при изявите му у нас. Събитието в БКК пропуснаха двама от членовете на директорския борд на компанията - подуправителката на БНБ Емилия Миланова и Александър Божков, които бяха в чужбина.


След заседанието Муравей Радев и Пламен Орешарски, се опитаха да се измъкнат с общи формулировки: обсъждани били вътрешни за БКК въпроси. Петър Жотев пък излетя от сградата като ураган, начумерен и некомуникативен, отказвайки да обърне каквото и да е внимание на студуващите навън журналисти. На следващия ден - 25 октомври, се разбра, че на съвета на директорите вицепремиерът е изненадал неприятно Муравей Радев и заместника му Орешарски, сервирайки им новината, че консолидационната компания трябва да плати около 6 млн. евро на чуждестранните консултанти по сделката за приватизацията на БУЛБАНК. Това са инвестиционните банки Кредитанщалт Инвестмънт Банк, Креди Сюис Фърст Бостън и одиторската компания Артур Андерсън. В средата на 1998 г. те създадоха консорциум, който на 17 октомври същата година бе избран от БКК за консултант по продажбата на БУЛБАНК.


Почти две години след откриването на приватизационната процедура, на 3 октомври 2000 г. БУЛБАНК бе купена от УниКредито Италиано и Алианц. Те платиха за нея 360 млн. евро (над 707 млн. лв.), като Петър Жотев им позволи да приберат и печалбата й за тази година, която вече надхвърля 190 млн. лева.


През юли 2000 г. тогавашният председател на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев обяви, че цената, на която тя ще се продаде, е твърде ниска. Петър Жотев пък опонира, че сделката е успешна и сега ще награждава за този успех консултантите по приватизацията.


Според договора от 1998 г. освен таксата за консултации те трябва да получат и 0.75% от дивидентите, които БУЛБАНК е платила на БКК за 1998 и 1999 г., и 1.5% от цената, за която банката е продадена. Общият размер на сумата - около 6 млн. евро, очевидно е вдигнал кръвното на Муравей Радев. Той е изразил негодуванието си да се дават толкова пари за сделка, чийто резултат не може категорично да се квалифицира като успешен за държавата.


Твърди се, че финансовият министър не е пропуснал да припомни на Жотев и как по негово настояване през април 2000 г. БКК отказа да изплати на съвета на директорите на БУЛБАНК премии от 1.25 млн. лева за постигнатите от него резултати за 1999 г. - 101.5 млн. лева чиста печалба. Още тогава бе ясно, че показатели като възвръщаемост на капитала от 61% и възвръщаемост на активите 4.64% са впечатляващи дори и за западноевропейските банки. Но явно това не бе достатъчно сериозен аргумент за Петър Жотев и консолидационната компания оряза с около 60% премиите за членовете на директорския борд.


Случаят с премиите вече е забравен. Сега обаче съветът на директорите на БКК се е видял принуден да разреши изплащането на комисионите на Кредитанщалт Инвестмънт Банк, Креди Сюис Фърст Бостън и Артур Андерсън. Просто подписаният преди две години договор от г-н Жотев не е оставил друга възможност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във