Банкеръ Daily

Финансов дневник

Муравей Радев прогнозира актуализация на бюджета

"Бюджетът може да бъде актуализиран по две причини. Приходите вървят повече от очакваното, разходите са под контрол и е реализиран бюджетен излишък от над 1 млрд.лева. Напоследък също така очакванията за ръст на икономиката се завишават - това означава още приходи в бюджета. Редовното правителство ще актуализира приходната част", коментира бившият финансов министър Муравей Радев. Според него трябва да бъде актуализирана и разходната част в бюджета, предвид поетите ангажименти през предизборната кампания за увеличаване на учителските заплати и пенсиите.

"Дано не прекалят и не увеличат заложения дефицит от 1.3 млрд.лв. Нека направят така, че той да е по-малък в края на годината", добави Радев.

Бившият министър на финансите изказа мнението и по темата за шоковото поскъпване на природния газ, водата и парното. "От икономическа гледна точка поскъпването е неизбежно. Имаш една тръба, един доставчик – руският "Газпром". Каквото ти пуснат по тръбата и цената, която ти искат, я плащаш, или се отказваш от газта", обясни Муравей Радев пред БТВ.

Най-голямата грешка на политиците от много години е, че се опитват през цените на енергоносителите да правят социална политика. Това е много грешен подход. За да бъдат добри и да няма протести, умишлено нареждат на държавните фирми и регулатора да продава на по-ниски цени и да трупа загуби. Така станаха тези милиарди, натрупана загуба в енергетиката в България, която един ден обаче пак ние ще платим, допълни Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във