Банкеръ Daily

Финансов дневник

Муравей Радев: Алтернативният бюджет на БСП е популизъм

Бившият финансов министър Муравей Радев коментира предстоящите обсъждания на Бюджет 2018, както и идеята на БСП да изготви алтернативен бюджет. Според него социалистите ще "развеселят малко публиката" със своите предложения, тъй като по закон те нямали право да внасят проектозакон за бюджета.

"Конституцията е много категорична - Министерският съвет изготвя и внася бюджета. Никой друг няма право на инициатива. Ако не мине, пада правителството. Това е основен инструмент на управлението, не на опозицията", обясни Муравей Радев. По думите му идеята на БСП е "популизъм", тъй като е лесно опозицията да прави бюджет, в него всичко ще е розово и прекрасно.

Радев препоръча да се изготви ефективен начин за разходването на предвидения бюджет за здравеопазване

"Няма ефективност и контрол. Един направи нещо – другият го хвърли в кошчето и започва наново. Там трябва да се приеме една концепция и да се спазва. Така се пилеят парите на данъкоплатеца по безобразен начин”, категоричен е бившият финансов министър.

Според него "същото е и в образованието".

"Добре, заплатите са ниски, ама качеството какво е? 45% от зрелостниците излизат от училище функционално неграмотни. Ние ще дадем повече заплата на учителите, но ще се увеличи ли качеството – аз съм сигурен, че няма, защото не се търси връзка между пари и резултат”, коментира Муравей Радев пред bTV.

Той посочи, че трябва да се разработи задание за системата на образованието, което да гарантира по-добри резултати. Така повечето пари ще бъдат оправдани.

"Бюджет 2018 ще бъде спокоен и рутинен. Той ще даде спокойствие в събирането и изразходването на публични средства”,  добави Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във