Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МУЛТИ И СИНДИЦИТЕ СЕ СЪДЯТ ЗА БРАШНОТО И ТРИЦИТЕ

Мелница и фуражен завод предизвикаха поредния сблъсък между Мултигруп на Илия Павлов и синдиците на Кредитна банка Павел Павлов и Господин Кузманов. На 15 ноември 2000 г. Софийският апелативен съд като втора инстанция гледа за първи път делото, което Кузманов и Павлов са завели срещу решенията, гласувани на 11 декември 1998 г. от общото събрание на мелничния комбинат Фортуна АД в Бяла Слатина. Врачанският окръжен съд не уважи претенциите на фалиралата кредитна институция и решението му бе обжалвано от синдиците.


Към датата на въпросното общо събрание все още работещата Кредитна банка притежава 98.1% от мелницата. Нейните акционери обаче решават да вдигнат капитала й под условие от 50 млн. стари лв. на 100 млн. стари лв. и да променят устава на Фортуна. Според синдиците Кузманов и Павлов всички нови акции, издадени през 1998 г., са купени от тогавашната Мултигруп. Фаталното решение на общото събрание е вписано в регистрите на Врачанския окръжен съд още на 16 декември 1998 година. В резултат от тази операция участието на Кредитна банка в мелницата пада до 49.05 процента. По всяка вероятност хората на Илия Павлов са били наясно, че се задава фалита на банката и с хватката, приложена спрямо Фортуна са се опитали да запазят работещото предприятие за себе си.


Сега синдиците Павлов и Кузманов твърдят, че решенията, гласувани на 11 декември 1998 г., са нищожни. Според тях Милчо Василев, който е представлявал Кредитна банка на общото събрание на мелничното дружество, не е разполагал с необходимото за това пълномощно. Наистина тогава Василев е бил изпълнителен директор на кредитната институция, но според устава й решенията за участията и прекратяванията им в дадено дружество се вземали от управителния съвет на банката. А както твърдят Кузманов и Павлов, Василев не е имал пълномощно, от което да става ясна волята на ръководния орган на кредитната институция.


Интересът на синдиците към мелничния комбинат е обясним. Фортуна добре работи и добре печели. Последната дума по казуса обаче ще имат апелативните магистрати, които отложиха делото за 7 февруари 2001 г., защото ответникът Мултигруп не се яви.


Групировката на Илия Павлов обаче не е успяла да измъкне навреме правешкия фуражен завод. И сега той си е безспорно наследство на Кредитна банка, получено от Българска търговска и индустриална банка на Васил Божков, която се вля в Мулти-банката на 1 октомври 1998 година. Така че фалиралата Кредитна банка е собственик на 99.95% от капитала на фуражния завод, който според Павлов и Кузманов също е едно добре работещо предприятие, оборудвано с модерна холандска производствена линия. Синдиците на банката са обявили акциите на Фуражи-Правец на търг. Началната им цена е 1.6 млн. лв., а оферти могат да се подават до 14 декември тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във