Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Мудис" свали кредитния рейтинг на Гърция

Рейтинговата агенция "Мудис" е понижила рейтинга на Гърция заради несигурността около споразумението с кредиторите, което ще позволи на страната да направи плащанията по дълга си, предаде Франс прес.
Рейтингът е понижен от ниво Саа1 до ниво Caa2, което е по-ниско от категорията на облигациите с висок кредитен риск, но все пак се намира над степента, показваща състояние на банкрут. В съобщението за пресата на агенцията се отбелязва "високо равнище на неопределеност" относно това, дали Гърция ще постигне ново споразумение с кредиторите.
Решението на агенцията е в резултат на проучване, което е започнало през февруари, след като лявата партия СИРИЗА спечели изборите в Гърция. Оттогава преговорите между Атина и международните кредитори по гръцката програма с реформи са в застой.

Междувременно Европейската централна банка повиши вчера с още 1.4 млрд. евро тавана на спешното финансиране за гръцките банки. Таванът на механизма за ликвидна помощ, известен със съкращението ЕЛА (ELA), вече е 76.9 милиарда евро.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във