Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Мудис" оряза на отрицателна перспективата на Италия

Икономическата перспектива на рейтинга на италианския държавен дълг бе понижена от стабилна на отрицатена от международната кредитна агенция "Мудис инвестърс сървис". Като основание за редукцията експертите посочват натрупаните серия от рискове - от войната в Украйна до оттеглянето на премиера Марио Драги от държавното кормило. Италианското министерство на финансите обаче определи решението като "спорно".   

Качеството на кредитите на третото по големина стопанство на еврозоната, което е оценено с "Baa3" от "Мудис", е под натиск заради растящия правителствен риск, който може да възпрепятства структурните реформи, включително и заложените в Плана за национално възстановяване и стабилност на страната, посочват в публикувания си на 5 август анализ кредитните експерти на агенцията Сара Карлсън и Алехандро Оливо. Те отбелязват, че икономческото отражение на руската инвазия на украинска територия и вътрешните политически трусове ще окажат "материални усложнения на дълга". А "значителната зависимост от природен газ за задоволяване на енергийните нужди прави Италия уязвима на по-нататъшни редукции на доставките от Русия, както и на по-високи енергийни сметки".  

"Мудис" посочва също и потенциалното влошаване на перспективата на италианските публични сметки заради "скромния растеж, по-високите разходи за финансиране и очакваната по-слаба фискална дисциплина". Предсрочните избори пък вероятно ще увеличат несигурността. Драги ще ръководи временно правителство до провеждането на вота на 25 септември, определен от президента Серджо Матарела след колапса на управляващата коалиция през юли. 

В отговор на рейтинговото решение на "Мудис", италианското финансово министерство го определи като "спорно" в късните вечерни часове на 5 август. В официална бележка ведомството обръща внимание, че високият публичен дълг на Ботуша вече е отразен в кредитната оценка и икономическите рискове в посока на охлаждане на стопанството са еднакви за всички развити индустриални държави. Министрите отбелязват също, че предстоящите избори "не представляват аномалия в контекста на европейските демокрации" и потвърждават убеждението си, че планираните реформи, свързани с европейските средства и националните политики за енергийна сигурност ще бъдат осъществени "своевременно" дори след вота.

Другите две големи кредитни агенции - "Фитч рейтингс" и "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс" - са оценили Италия с "ВВВ" със стабилна перспектива.  

Еврото приключи последния работен ден от седмицата на загуба към зелените пари с котировка 1.0183 щ. долара. Единната европейска валута поевтиня към щатската заедно с всичките си останали партньори от Г-10. Пазарите на италиански държавни облигации и акции бяха приключили търговските си сесии когато "Мудис" обяви рейтинговото си решение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във