Банкеръ Daily

Финансов дневник

Москва ограничи дейността на локалните поделения на "Уникредит" и "Интеза"

"Банк России" е наложила нов кръг от временни ограничения на италиански компании, консулства и граждани със сметки в руските поделения на "Уникредит" и "Интеза Санпаоло", съобщили на агенция "Блумбърг" запознати с въпроса лица.

Кредиторите са получили уведомитени писма от централната банка, че от 25 май за период от една година италиански индивиди и фирми със сметки в руските им офиси не могат да теглят средства без разрешение от локалните мениджъри. На тези физически и юридически субекти е забранено също да откриват нови сметки, допълват добре информираните източници. "Банк России" е ограничила и размера на кешовите трансфери за сметките, надхвърлящи 100 хил. евро или еквивалентната сума в други валути, включително и използваните за дейността на консулствата суми. Изключение щяло да се прави единствено за италианцци, получили руско гражданство.     

Засега няма официални коментари по споделената конфиденциална информация.

От началото на руската инвазия в Украйна "Банк России" предприе поредица от все по-обхватни мерки за ограничаване на дейността на чуждестранните компании в страната в отговор на санкциите на САЩ и Европа. Малко след началото на военните действия банката наложи стриктни лимити на валутните операции, за да спре срива на рублата. Чуждестранните инвеститори бяха лишени от правото да търгуват руски акции и облигации в Русия, а властите обмисляли и наказателни мероприятия срещу международните фирми, прекратили бизнеса си в страната.  

Новите ограничения срещу двете италиански кредитни институции вече са засегнали дейността на консулствата, съобщава посолството на Италия в Москва. Мерките правят невъзможно събирането на комисионни за услугите, което означава, че подадените молби за визи ще се разглеждат единствено ако вече са били платени или когато не се изискват плащания.  

"Уникредит", за която в Русия работят около 4 хил. служители и която обслужва 1500 корпоративни клиенти, задели 2 млрд. евро през първото тримесечие, за да покрие загубите от руския си бизнес. "Интеза", чието присъствие на руска земя е по-ограниченио, е отпуснала кредити за около 4 млрд. евро на руски юридически субекти и е осчетоводила 800 млн. евро за преоценка на руския си бизнес. И двете банки вече обявиха, че ще продължат да ограничават дейността си в Русия, защото санкциите затрудняват откриването на купувачи за местните им поделения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във