Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Моргън Стенли" с изненадваща прогноза за бърз растеж

Световното стопанство е в нов цикъл на подем и глобалният брутен вътрешен продукт ще се върне на предкризисните си равнища още през четвъртото тримесечие на тази година, прогнозират икономисти на "Моргън Стенли". Те се мотивират с публикуваните напоследък данни за изненадващ растеж и с твърдия политически отговор на кризата.

Експертите на инвестиционната банка предвиждат "дълбока, но кратка" ресеция със срив на глобалния БВП до минус 8.6% на годишна база през второто тримесечие на 2020-а и ръст до 3% до първите три месеца на 2021-а, с други думи - V-образен подем.

Три фактора стоят зад оптимизма на икономистите на "Моргън Стенли:

Първият е, че това не е органичен шок, предизвикан от огромни дисбаланси. Вторият - процесът на "разтоварване" на дълговото бреме ще е по-умерен. Третият - политическата подкрепа за икономиката е решителна, значителна и ще има реален ефект за стимулирането на растежа. Тя няма да отслабне и както централните банки, така и финансовите министерства ще продължат да помпат пари в националните стопанства. 

Основните рискове за прогнозата на "Моргън Стенли" са бъдещото "поведение" на COVID-19 и очакваната ваксина срещу заразата.

Базовият сценарий на икономистите е за втора вълна на инфекцията до есента, която обаче ще е управляема и ще доведе евентуално до изолирани случаи на прекъсване на отделни бизнеси. Както и наличие на ваксина до лятото на 2021-а.

Песимистичният сценарий е да се върнат стриктните мерки за изолация, карантина и спиране на цели индустриални сектори, което ще доведе до втора вълна от рецесия.

Предвижданията на "Моргън Стенли" контрастират с по-предпазливите прогнози на други институции, включително и на МВФ, който предупреди през миналата седмица, че глобалното стопанство се възстановява по-бавно от очакванията и че се запазва "дълбоката несигурност" за икономическата перспектива.

Наблюдаваният напоследък скок на случаите на заразени от коронавируса в Пекин засили опасенията от връщане на пандемията в Китай, което би забавило започналото възстановяване на второто по икономическа мощ стопанство в света.

Икономисти на "Джей Пи Моргън Чейз" пък посочват риска от растящите дългове и дефицити, които могат да принудят правителствата да започнат да отменят огромните фискални стимули. Подобен обрат плюс ограничените мерки, които се очакват от централните банки, е важен фактор за прогнозата на икономистите на банковата група за непълно икономическо възстановяване до края на 2021-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във