Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Морган Стенли" напуска Лондон

Принудени сме да изнесем някои от операциите си, както и някои служители и техните семейства от Лондон в резултат на гласуването Великобритания да напусне Европейския съюз. Това несъмнено ще ни създаде големи главоболия, разкри главният изпълнителен директор на американската банка "Морган Стенли" Джеймс Горман пред Bloomberg.

От наша гледна точка няма нищо хубаво относно Brexit. Напускането на Великобритания ще принуди и други световни фирми, да променят всички свои бизнес планове, особено търговските,  допълни той.

Решението на американската банка "Морган Стенли" потвърждава опасенията на шефа на Асоциацията на британските банкери (BBA) Антъни Браун, който съобщи през уикенда, че големите международни кредитори подготвят изтеглянето на някои от операциите си извън Великобритания в началото на 2017 г., докато повечето по-малки банки ще напуснат Острова още преди Коледа.

Основна причина за това е, че сега заемодателите, опериращи в Обедненото кралство, се ползват от тъй наречените паспортни права. Те им позволяват да предлагат безпрепятствено услугите си на компании и физически лица из целия ЕС, тъй като страната е член на единния пазар. Все пак "труден Brexit" би означавал, че Великобритания ще загуби тези паспортни права.

Друг кредитор в лицето на "Голдман Сакс" също прави планове да прехвърли около 2000 от служителите си от Лондон в конкурентен европейски град.

Наскоро френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че американските банки със сигурност ще изнесат операциите си извън Обединеното кралство, като допълни, че френската столица Париж е готова да посрещне кредиторите, но очаква ожесточена конкуренция от градове като Франкфурт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във