Банкеръ Daily

Петър Андронов:

Мораториумът ще важи само за коректните платци, затруднени от епидемията

Петър Андронов

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. В началото на следващата седмица, ако няма големи изненади, би трябвало да сме готови. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред bTV по повод срока за обявяване на мораториум върху плащането на лихвите и главницата върху кредитите, които сме теглили. 

Редовните платци, които и сега си плащат кредитите, няма да има нуждат да ходят в офисите на банките и да подписват анекси. Надявам се това да е една голяма част от нашите клиенти. За тези, които и преди кризата са били нередовни платци, няма да се изработват отделни правила. С тях ще продължим да работим както досега, посочи Андронов.

"Сега има нова категория клиенти - хора и фирми, с които сме работили и са коректни платци, и не по тяхна вина днес ще изпитат затруднения", каза той. По неговите думи към новата група клиенти, които са редовни кредитополучатели до началото на кризата, вече има рамка и предложение как да се работи с тях. "Предлагаме им отсрочване и на лихви, и на главници, за онези от тях, при които е наложително", заяви председателят на Асоциацията на банките.

"За онези, които искат да плащат само лихви - този вариант също е предвиден - имаме обратна информация за клиенти, които искат да се отсрочи главницата", обясни той.

Колкото до безлихвените кредити, Андронов посочи, че те ще се получават от банките. "Тези пари ще са за хора, които в момента са в неплатен отпуск. Този процес не трябва да е обременен с бюрокрация, за да може да достигне до максимум хора. Трябва да се действа бързо по тази тема, защото ако нужните правила станат готови септември, вече няма да има нужда от тези безлихвени кредити", каза Андронов.

Що се отнася до това защо все още не са взети решения, Андронов поясни, че Европейският банков огран е бил причината, заради която е трябвало да отлагат, защото не бил готов. "Редът, по който работихме, е в изпълнение на това, което европейският регулатор ни представи като рамка. Разработихме такъв ред координирано с БНБ, който ще изпратим на Централната банка да прецени дали съответства на рамката на Европейския банков орган", допълни той.

"Рамката дава възможност да посочим общи стандартни подходи, с които гражданите и фирмите, които попадат в този ред за отсрочване, да намерят решение за обслужване на техните задължения в разрешен срок, така че да преминат следващите месеци по-лесно и да фокусират финансовите ресурси, които вероятно са спаднали, върху тези жизненоважни нужди. Кредитните задължения могат да почакат", добави Петър Андронов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във