Банкеръ Daily

Финансов дневник

Moody's понижи перспективите за германската банкова система до "отрицателни"

Международната рейтингова агенция Moody's понижи перспективите си за германските банки до „отрицателни“ от „стабилни“, тъй като рентабилността и общата кредитоспособност на финансовите институции продължават да отслабват на фона на ниските лихви. В доклад, рейтинговата агенция посочва, че доходността на германските банки ще намалее още повече през следващите 12 до 18 месеца, като по-малките банки в Германия ще поемат най-тежките удари.

Мрачната прогноза идва само ден, след като Европейската централна банка предупреди, че спадащата рентабилност на банките представлява една от най-големите заплахи за икономическия растеж в еврозоната. Германската Бундесбанк също изрази подобни опасения. „Виждаме, че кредитният риск е подценяван, а това е уязвимо място“, каза пред CNBC Клаудия Бух, вицепрезидент на Бундесбанк.

Банките в най-голямата европейска икономика се борят за подобряване на съотношението между високите разходи и по-ниските доходи, което достигна 80% през 2018 г., а докладът прогнозира, че това едва ли ще се подобри в краткосрочен план.

Deutsche Bank е загубила 600 милиарда евро от активите си, като те намаляват с над 60 процента по отношение на пазарната капитализация от 2007 г. От своя страна Commerzbank е натрупала около 100 милиарда паунда, но е загубила половината от пазарната си капитализация. По отношение на цената на акциите в Deutsche Bank - стойността им намалява с над 80% за десетгодишен период, докато акциите на Commerzbank са загубили почти цялата си стойност през периода, като са намалели с близо 90 на сто.

Изказвайки се на срещата на върха във Франкфурт през септември, изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг и изпълнителният директор на Commerzbank Мартин Цилке предупредиха за сериозните странични ефекти от ниските лихви.

Повишаващите се лихвени проценти са добре дошли за банките, тъй като им позволяват да отпускат пари на инвеститори при изгодна лихва. По-ниските лихви ограничават възможността на банката да прави печалба, като по този начин се добавя натиск върху маржовете. От своя страна отрицателните лихви пък "наказват" финансовите институции за държането на парични депозити в централните банки. ЕЦБ намали депозитната си ставка от минус 0,4% до рекордно ниското ниво от минус 0,5 на сто.

В опит да облекчи натиска върху банковите баланси от последния си пакет от мерки, ЕЦБ въведе „двустепенна“ система, която освобождава от такса част от депозитите на банките. Данни на Pictet Wealth показват, че освобождаването би довело до икономия на едва 3,1 милиарда евро за цялата банкова система в еврозоната.

В доклада се казва още, че спестяванията на немските клиенти се оказват "твърде скъпи" за банките в Германия. Затова и от Moody's предполагат, че все повече германски банки ще започнат да начисляват отрицателни лихви на големите вложители. Агенцията обаче посочва, че капацитетът на кредитополучателите ще остане висок на фона на ниските лихви, стабилния пазар на труда и оживеното вътрешно търсене.

Прогнозата на Moody's е за ръст на БВП на Германия от 0,6% за 2019 г. и 1% за 2020 г. поради забавянето на световната търговия, което също улесни негативните перспективи за автомобилния, химическия и производствения сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във