Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Moody's" понижи оценката си за кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция "Moody's" намали оценката си за кредитния рейтинг на Великобритания. Това се случи часове след речта на премиера Тереза Мей пред европейски лидери във Флоренция. Формалната причина е, че "Брексит" ще повлияе тежко на британската икономика. 

Редно е да припомним и че през 2013 г. рейтингът на Великобритания бе на най-високото си ниво от "ААА". Към настоящия момент петата икономика в света е оценена на "АА2".

От 2010 г. досега бюджетният дефицит бе намален с около 10% на 2.3 на сто от БВП. Но рейтинговата агенция отчита, че перспективите за публичните финанси са се влошили значително. 

Според британските власти обаче са на мнение, че оценките на рейтинговата агенция за ефекта от "Брексит" не са актуални. Те се позовават и на "амбициозна визия за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС", която Мей представи във Флоренция. 

"Като гледам речта на Тереза Мей, не мисля, че тя съдържа нещо, което да ни накара да променим оценката си", заявиха от "Moody's" пред BBC.

"През следващите няколко години имаме много по-малко доверие, че британското правителство ще успее да изпълни плановете си да намали дълговете - а говорим за изключително голямо дългове бреме - или да постигне някаква форма на споразумение с ЕС, която съхранява значителна част от правата, предоставени от членството в съюза", допълни Алистър Уилсън, управляващ директор в агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във