Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МОНТРАН СЕ ДОКОПА ДО СОФТУЕРНИЯ КОКАЛ НА БНБ

Софтуерният гигант Монтран грабна под носа на конкурента си Лоджика поръчката за изграждането на системата за брутни разплащания в реално време, която е по-известна с английската си абревиатура Ер Ти Джи Ес (RTGS).
Още в началото на април 2001 г. специална комисия на БНБ, председателствана от подуправителя Божидар Кабакчиев, избра двата мастодонта в информационните технологии измежду шест световноизвестни софтуерни компании. Сред тях бяха и Хюлет Пакарт, Пераго, Юнисис и Стема Груп.
Номинираните от комисията Монтран и Лоджика водиха допълнителни преговори близо месец, като изложиха в подробности вижданията си за техническото и финансово осъществяване на проекта за Ер Ти Джи Ес. Служители от Централната банка, които са запознати с финансовата част на офертите на номинираните, твърдят, че и двете компании са поискали за изграждането на системата за брутни разплащания в реално време по около 1.5 млн. щ. долара. В процеса на разговорите с комисията и Монтран и Лоджика са направили отстъпки от цената. Според Божидар Кабакчиев, офертите на двете фирми са блестящи и комисията е била затруднена при определянето на победителя. В крайна сметка на 10 май 2001 г. УС на БНБ предпочете предложението на Монтран. В официалното съобщение за този избор не се споменава цената, която Централната банка е приела да плати на софтуерната компания. Но между служителите на БНБ се коментира, че тя е 1.2 млн. щ. долара.
Сред клиентите на победителя в търга - Монтран, са институции като Дойче Бундесбанк, Нешънъл Аустралиан Банк, Банк ъф Чайна, Комерцбанк, Барклейс Банк и Суис Юро Клиринг Банк. Компанията е изградила система за брутни разплащания в реално време по поръчка на Националната банка на Грузия. Но нейното най-голямо преимущество е стратегическото й партньорство със системата СУИФТ, през която се осъществяват международните валутни разплащания по света. Много от служителите на БНБ, които работят със СУИФТ, са минали курсове на обучение в чужбина, финансирани от Монтран. Може би по тази причина в банковите среди се коментира, че софтуерният гигант има доста солидно лоби в Централната банка.
Специално за в. БАНКЕРЪ подуправителят Божидар Кабакчиев заяви, че никакви лобита не са могли да повлияят на крайния избор на победител в търга. Причината е, че той е определен от УС на БНБ, сред чиито членове Монтран нямал лоби.
Според Браян Хийткоук - бизнесмениджър на софтуерния гигант, системата за брутни разплащания в реално време е от особено значение за подобряване на качеството на банковите услуги в България. Въвеждането й ще улесни кредитните институции при управлението на ликвидността и ще им помогне да намалят риска при банкирането. Системата Ер Ти Джи Ес, която ще се администрира от БНБ, ще осигурява извършването на големите плащания в реално време. Това са междубанковите преводи при операции на левовия и на валутния пазар, при сделките с ценни книжа и при бюджетните трансфери. През системата ще минават и големи плащания, наредени от отделни клиенти, които искат да извършат превод между две банки в рамките на един работен ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във