Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МОНТРАН И ЛОДЖИКА ПОСЯГАТ КЪМ СОФТУЕРНИЯ КОКАЛ НА БНБ

Два софтуерни мастодонта останаха да премерят сили за голямата награда на БНБ - поръчката за изграждането на системата за брутни разплащания в реално време, която е по-известна с английската си абревиетура Ер Ти Джи Ес (RTGS). Подуправителят на БНБ Божидар Кабакчиев продължава ревностно да пази в тайна имената на двамата състезатели, както и сумите, които са поискали да получат за изграждането на системата. Той си позволи единствено коментара, че офертите на двете фирми са блестящи и комисията, която ги оценява, ще бъде много затруднена при определянето на победителя. Вестник БАНКЕРЪ обаче научи, че от шестте кандидати на финала са останали международните софтуерни компании Монтран и Лоджика. Сумите, които те са поискали за създаването на Ер Ти Джи Ес, са около 1.5 млн. щ. долара.
Бизнесмениджърът на Монтран Браян Хийткоук заяви за в.БАНКЕРЪ, че е доволен от процедурата, по която БНБ провежда търга.
Надявам се, че имаме големи шансове да спечелим. БНБ ни предостави цялата информация, която ни бе необходима, за да участваме в търга, и отношението й към нашата фирма е много коректно. Системата за брутни разплащания в реално време е от особено значение за подобряване на качеството на банковите услуги в България. Въвеждането й ще улесни кредитните институции при управлението на ликвидността и ще им помогне да намалят риска при банкирането. Мисля, че БНБ очаква Ер Ти Джи Ес бъде внедрена в рамките на девет месеца след обявяване на победителя в търга, заяви Хийткоук.
В присъствието на подуправителя Божидар Кабакчиев, който откри третия Банков форум за информационни технологии, бизнесмениджърът на Монтран не пропусна да се похвали, че клиенти на софтуерната фирма са институции като Дойче Бундесбанк, Нешънъл Аустралиан Банк, Банк ъф Чайна, Комерцбанк, Барклейс Банк и Суис Юро Клиринг Банк. Фирмата е изградила система за брутни разплащания в реално време по поръчка на Националната банка на Грузия. Но нейното най-голямо преимущество е стратегическото партньорство със системата СУИФТ, през която се осъществяват международните валутни разплащания по света. Много от служителите на БНБ, които работят със СУИФТ, са минали курсове на обучение в чужбина, финансирани от Монтран. Може би по тази причина в банковите среди се коментира, че софтуерният гигант има доста солидно лоби в Централната банка.
Познавачи на софтуерните пристрастия сред служителите на БНБ твърдят, че фирмата Лоджика също има доста поддръжници в Централната банка. Софтуерният гигант може да се похвали с богатия си опит при въвеждането на системи за брутни разплащания в реално време. Той е внедрил Ер Ти Джи Ес в централните банки на Великобритания, Турция, Унгария, Латвия и Саудитска Арабия.
Специално за в. БАНКЕРЪ подуправителят Божидар Кабакчиев заяви, че никакви лобита не могат да повлияят на крайния избор на победител в търга за инсталирането на системата за брутни разплащания в реално време в БНБ. Причината е, че до края на април 2001 г. комисията, която Кабакчиев оглавява, ще предаде становищата си за офертите на Монтран и Лоджика на УС на Централната банка. Крайният победител ще бъде определен именно от висшия ръководен орган на БНБ, а нито една от двете фирми няма лоби сред неговите членове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във