Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Монте Паски" ще струва още 5 млрд. евро на данъкоплатците

Рим води преговори да инжектира най-малко 5 млрд. евро в "Банка Монта дей Паски ди Сиена" преди да продаде злополучния кредитор на "Уникредит", твърдят добре информирани източници. Финансовото министерство, което притежава контролния пакет от акции в банката от Тоскана, предвижда кешът да бъде осигурен чрез продажба на права. Това ще позволи на дребните акционери да решат да не участват в емисията, допълват запознатите с въпроса лица.

Крайният резултат ще надхвърли предварителните оценки за допълнителни 3 млрд. евро, които трябваше да са   финансовият принос на правителството в сделката. Парите са необходими, за да удовлетворят условията, които главният изпълнителен директор на "Уникредит" - Андреа Орсел - постави, за да купи колабиралия кредитор.  

Двете страни все още спорят за поредната оферта от 5 млрд. евро, защото тя покрива само краткосрочната рамка. Докато дългосрочно решение за "Монте Паски", било то като самостоятелно съществуваща банка или като част от друг кредитор, би изисквало далеч по-голяма парична сума. Във всички случаи обаче е ясно, че най-голяма част от сметката ще платят отново италианските данъкоплатци, защото държавата е мажоритарен акционер в "Монте Паски". 

Италианският кабинет и ръководството на "Уникредит" преговарят от месеци за съдбата на най-старата банка в света, която трябва да приключи самостоятелното си съществуване до няколко седмици. Сделката за покупката й обаче все още не е гарантиана и може да се провали, ако окончателното предложение на Рим не отговори на договорените през юли изисквания за катиталова неутралност за "Уникредит", посочват пожелалите анонимност източници.  

Рамката по първоначалното споразумение между двете страни не включва лошите кредити и правните рискове на "Монте Паски". В нея е заложен и ангажиментът на държавата да задържи около 300 клона, лизингови, факторингови и капиталови услуги и част от корпоративния банков център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във