Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Монте Паски" с нов бизнесплан за 2.5 млрд. евро

"Банка Монте дей Паски ди Сиена" планира да привлече 2.5 млрд. евро, за да покрие капиталовите си нужди след като усилията на италианския кабинет да продадат многострадалния кредитор на "Уникредит" пропаднаха. 

Увеличението на капитала е част от петгодишния бизнесплан, който Рим ще внесе за одобрение в Европейската комисия, става ясно от официално изявление на 17 декември. Свежите средства ще дадат възможност на банката да покрие капиталовите дупки, открити при стрес тестовете, инвестиции в размер на 800 млн. евро и разходи за преструктуриране за 1 млрд. евро.   

"Монте Паски" ревизира първоначалния си плана, който внесе преди няколко месеца в регулаторните органи, след като Рим не успя да изпълни изискването на Брюксел да продаде дела си в кредитора. Италианската държава спаси през 2017-а от фалит най-старата банка в света, като едно от условията да бъде допусната държавна помощ беше правителството да се изтегли от кредитора до края на 2021-а, въпреки че официални представители на кабинета намекнаха, че са поискали удължаване на срока.   

Финансовият министър Даниеле Франко е потвърдил, че Италия вече е провела предварителни разговори по този въпрос и се надява в рамките на поне още една година да намери нов купувач за "Монте Паски", твърдят добре информирани източници. 

Мерките, обявени на 17 декември, са част от стратегическия план за 2022-2026-а, който предвижда и съкращения на служители чрез доброволна схема за напускане. Това предложение ще е началната точка за преговорите с ЕК, която наблюдава изпълнението на правилата и изискванията за допускане на правителствена помощ към закъсали компании. 

Най-важните точки от плана са, както следва:

- под 60% съотношение на разходите към приходите до 2024-а и по-нататъшни редукции през идните години;

- цена на риска от порядъка на 50 базови пункта, съвместим с качеството на банковите активи;

- около 700 млн. евро печалба преди облагането с данъци през 2024-а;

- възвръщаемост на материалния акционерен капитал в размер на 8.5% - 9% през 2024-а и последващ ръст до 11% през 2026-а;

- над 14% напълно покрит коефициент на първокласния капитал през 2024-а;

- редукция на правните рискове под 2 млрд. евро.

"Монте Паски" е финансово бреме за италианското правителство още от първата държавна спасителна акция през 2009-а, когато банката бе на ръба на фалит заради ръст на необслужваните заеми и недалновидни сделки с финансови производни. След 2017-а кредиторът се бори да постигне печалба, съответстваща на малката възможност за маневри съгласно условията на Брюксел да подкрепи спасителния план.

Преговорите за продажбата на "Монте Паски" на "Уникредит" пропаднаха след като страните не се разбраха за размера на капитала, който държавата трябва да инжектира в банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във