Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Монте дей Паски" ще чисти лоши кредити за 9 млрд. евро

Бордът на "Банка Монте дей Паски ди Сиена" ще проведе съвещание на 29 юни, за да обсъди план за премахването на проблемни заеми за 9 млрд. евро от банковия баланс, което ще проправи пътя за приватизацията на институцията, съобщи на 28 юни италианският всекидневник "Месаджеро". Необслужваните вземания ще бъдат прехвърлени в гарантирания от държавата мениджър на дългове AМСО - операция, която, според италианските журналисти, била във финалната си фаза. "Месаджеро" се позовава на информация на пожелали анонимност източници от италианското финансово министерство.  

През май Европейската комисия одобри плана на "Монте дей Паски" да прехвърли лошите заеми на AМСО с мотив, че операцията не представлява неправомерна държавна помощ и така сложи край на проточилите се с месеци преговори по темата между Рим и Брюксел. Транзакцията ще редуцира значително цената на банковия риск и се очаква да направи кредитора по-привлекателен обект за поглъщане или сливане. 

Основаната през 1472-а "Монте дей Паски ди Сиена" е най-старата банкова институция в света. В момента италианската държава е собственик на 68% от нея след като през 2017-а инжектира 5.4 млрд. евро за рекапитализацията й. Отписването на необслужваните задължения за 9 млрд. евро от банковия баланс е от изключително значение за финансовото министерство на Италия, защото ще даде възможност на Рим да приватизира отново кредитната институция до края на 2021-а, каквото е споразумението с ЕК. 

Спасителната акция за "Монте дей Паски", която й помогна да оцелее под планината от лоши кредити, може би е най-показателното "правомерно" изключение от наредбите за банкови фалити на Европейския съюз, заложено в Директивата за възстановяване и закриване на банки. Един раздел от тази директива позволява на правителствата да предоставят предпазна рекапитализация на платежоспособни кредитни институции, за да бъдат избегнати "сериозни сътресения" в икономиката. И тук акционерите и необезпечените кредитори понесоха загуби, но дребните клиенти могат да търсят обезщетения от оздравената институция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във