Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Монте дей Паски" се спасява с акции

Италианската банка "Монте дей Паски ди Сиена" (Monte dei Paschi di Siena) ще пласира емисия акции за 2.5 млрд. евро, за да запълни капиталовата дупка, която показаха резултатите от стрес-тестовете на Европейската централна банка и Европейския банков орган.

В предлагането на акциите ще участват шест инвестиционни банки, сред които UBS, Citigroup, които също така са и мениджъри на емисията, както и Mediobanca SpA, Goldman Sachs International, Bank of America Merrill Lynch и Commerzbank. Всички те са се съгласили да купят всички непродадени акции в предлагането, ако има такива. Възможно е в емисията да се включат и други инвестиционни банки като Barclays PLC и Morgan Stanley.

Размерът на капитала, който италианският кредитор планира да набере, е повече от определената дупка от регулаторите в размер на 2.1 млрд. евро. Допълнителните средства ще позволят на банката да изплати оставащата сума на получената държавна помощ или да задели допълнителни средства, които може да инжектира в своите операции.

Базираната в Сиена банкова институция, която се бори за оцеляване от 2008-а насам, получи спасителен заем за 4.1 млрд. евро от италианското правителство през 2013 година. През юни 2014-а, банката успя да продаде нови акции за 5 млрд. евро и удвои пазарната си стойност, а благодарение на това успя да изплати три-четвърти от държавния заем. Кредиторът също така понижи значително разходите си и продължава да работи за подобряване на рентабилността.

Въпреки това, тези мерки не се оказаха достатъчни за европейските регулатори, които извършиха преглед за финансово здраве на най-големите банки на континента. Monte Dei Paschi се представи най-лошо всички, а счетоводните й баланси показаха най-голям дефицит. В резултат на това банката разполага със срок до 10 ноември да представи план пред регулаторите, за това как планира да запълни капиталовата дупка. След това Monte dei Pacshi има девет месеца да приложи планираните мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във