Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Монетата за европредседателството поскъпна шесторно

S 250 6c148f63 df75 4b47 adc8 20396ae55acf

Монетата от 10 лв., посветена на първото българско председателство на Европейския съюз, вече е напълно разпродадена. Тя  беше пусната на пазара  във вторник (2 януари) и колекционерите я разграбиха за по-малко от два дни и няколко часа. Още в първия ден се подредиха огромни опашки  пред сградата на Българската народна банка. Стотици нумизмати и други граждани от цялата страна искаха да се сдобият с ценната монета. Опашките се виеха и през втория ден, а  касите на БНБ работиха под пълна пара.

Служители от Централната банка коментираха за представител на  "БАНКЕРЪ", че големият интерес не е изненадващ, като се има предвид  важността на събитието, по повод на което е емитирана възпоменателната монета. "Интересът към монетите на БНБ обикновено зависи от това  коя  личност или събитие са поводът за издаването й, но и от субективните преценки, интересите и личните предпочитания на всеки купувач или колекционер. Наблюденията на БНБ са, че на каса в БНБ се продават предимно единични бройки за нумизматични колекции или като подаръци за определени радостни събития от живота на хората", разясниха от Централната банка.

Минути след изчерпването на монетата в интернет се появиха първите предложения за препродажба на 10-левовата монета. Но  цената вече беше шесторно по-висока - 440 лева.

В онлайн аукционите наддаванията за ценната монета започваха от 350 лева. 

Възпоменателната монета "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз 2018" е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване. Номиналната й стойност е 10 лева. Тиражът ѝ бе ограничен - едва 3000 броя. Именно затова всеки можеше да си закупи само по една. Монетата се продаваше на касите на БНБ в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева.

Освен нея БНБ пусна и разменна монета от 2 лева с тираж 500 000 броя. На гърба ѝ е логото на българското европредседателство. От БНБ уточниха,  че и другите емисии на двулевки също остават законно платежно средство.

Петдесет хиляди от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от Министерството на българското европредседателство. Още преди време бе пояснено, че те  ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във