Банкеръ Daily

Финансов дневник

Моментът на истината за европейските банки

Около обяд днес 130 от най-големите банки в еврозоната вече трябва да са получили резултатите от проверката на активите и стрес-тестовете на Европейската централна банка. Оценките за финансовото здраве на кредитните институции ще бъдат решаващи за бъдещето на банковата система на Европейския съюз, тъй като ще покажат какво всъщност се крие зад балансите на трезорите. Освен това те ще зачеркнат всички съмнения за състоянието на банковия сектор в региона.

Повечето от банковите институции вече имат представа как са се справили на най-подробните банкови стрес-тестове, правени някога, но финалните оценки бяха съгласувани между високопоставени регулатори и надзорни органи късно в сряда вечерта.

Резултатите няма да бъдат оповестени официално до неделя, а ЕЦБ отправи молба към банките да не разкриват публично никаква информация до тогава.

Дългоочакваните оценки ще сложат край на месеци догадки и съмнения за това какви мерки ще бъдат принудени да предприемат, за да докажат на регулаторите, че ще устоят на нова икономическа катастрофа.

Пазарите и инвеститорите очакват с нетърпение да узнаят какво е финансовото здраве на кредиторите и очакват да има малко изненади.

Преди дни испанската новинарска агенция "Ефе" публикува информация, според която 11 банки от шест държави са се провалили на изпита.

Оценката на ЕЦБ се основава върху финансовите позиции на банките в края на 2013 година. Целта е на централната банка е да знае в какво състояние за европейските трезори, преди да поеме отговорностите си на банков надзорен орган в еврозоната на 4 ноември.

От средата на 2013 г. банките укрепиха балансите си с близо 203 млрд. евро, което предполага, че някои банки, дори и да не са успели да преминат теста, вече може да са набавили необходимия капитал, за да запълнят недостига.

Facebook logo
Бъдете с нас и във