Банкеръ Daily

Финансов дневник

Може ли един ден биткойнът да струва 1 млн. долара

Покачването на цената на дигиталната валута биткойн към момента изглежда неудържимо. Психологическата бариера от 50 000 най-накрая бе преодоляна във вторник. Банките постепенно започват да разкриват интереса си към криптомонетата, а все повече публични компании инвестират в нея.

Анализаторите от "Койнтелеграф" казват, че следващата граница, която биткойн се очаква да преодолее е 63 000 долара. Но някои инвеститори отиват много по-далеч, предричайки, че един ден криптовалутата може да струва 1 млн. долара и дори да се превърне в резервна валута. 

Антъни Помплиано, съосновател и партньор в Morgan Creek Digital Assets, смята, че биткойнът може да достигне цена от 500 000 долара до края на десетилетието. И дори 1 млн. долара.

"Мисля, че биткойнът в крайна сметка ще се повиши, за да се превърне в глобална резервна валута. Биткойнът ще бъде много по-голям от пазарната капитализация на златото", казва Помплиано пред CNBC. 

Специалистите отчитат два фактора за растеж на криптовалутата. От една страна е налице голямо участие от институционални и инвеститори на дребно. Големите компании също се ангажират все повече - за пример може да бъдат дадени инициативите на компании като Tesla, Square, Visa, Mastercard, Bank of New York Mellon. Наскоро и основателят на Twittter Джак Дорси се присъедини. 

От другата страна глобалните централни банки облекчават паричната политика - като например понижаване на лихвените проценти и закупуване на активи чрез така наречената програма за количествено облекчаване - за да намалят удара върху икономиките, засегнати от COVID пандемията.

Това означава повече отпечатани и инжектирани в икономиката пари, а според Антъни Помплиано точно затова финансови институции и корпорации са започнали да търсят най-добрия начин да инвестират парите и в крайна сметка са се спрели на биткойн.

Прогнозата му, че биткойн може да достигне 1 милион долара, се основава на няколко фактора, включително недостига на биткойн, чиято граница на "производство" е 21 милиона монети, както и децентрализирания характер на блокчейн технологията.

В същото време инвестиционната банка JPMorgan е доста по-скептична. Нейната прогноза е, че в дългосрочен план биткойн може да достигне връх от 146 000 долара, тъй като започва да се конкурира със златото.

„Биткойнът се конкурира с традиционното злато, биткойнът е форма на цифрово злато“, казва Николаос Панигиртцоглу, стратег на световните пазари в JPMorgan.

Той пояснява, че стойността на златото, държано от частния сектор, единствено с цел инвестиции, е на стойност около 2,7 трилиона долара. За да постигне подобна пазарна капитализация, биткойнът ще трябва да достигне цена от около 146 000 долара.

Експертът от JPMorgan обаче има забележки към криптомонетата. Най-голямата от които е нестабилността в цената. Стратегът уточнява, че предстоят рискове - основният е отлив на дребни инвеститори. По-специално, когато икономиките се отворят отново, хората се връщат в офиса, имат по-малко време да търгуват у дома и в резултат импулсът ще се забави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във