Банкеръ Daily

Финансов дневник

Може ли "БНП Париба" да купи "Комерцбанк" или "Сосиете Женерал"

Френската банка "БНП Париба" продава бизнеса си в САЩ на Bank of Montreal. Тази сделка има потенциал да промени финансовия пейзаж както в Северна Америка, така и в Европа. Сделката е за 16.3 милиарда долара и ако бъде одобрена, ще предостави на "БНП Париба" солиден ресурс, с който да преследва мащабна сделка на Стария континент.

Агенция "Блумбърг" спекулира, че освен разширяване на присъствието си в застраховането и попечителските услуги, френската банка може да се насочи към мега сливане. В публикацията са посочени две опции. "БНП Париба" има бизнес в Германия, което отдавна я свърза с придобиване на германската "Комерцбанк". Отбелязано е, че въпреки финансовите трудности при трансграничните сливания, нарастващата подкрепа на Берлин за завършване на Европейския банков съюз предполага, че така сделка може да бъде все по-осъществима. 

На френския пазар "БНП Париба" може да предприеме амбициозен ход с придобиването на "Сосиете Женерал". Подобно сливане ще създаде силна банкова институция за търговия с акции и безспорен европейски банков шампион. 

По време на пандемията френската банка разшири кредитния си портфейл, докато американските банки се оттеглиха от Европа и пое бизнеса на "Дойче банк", обслужващ хедж фондове. Стойността на акциите на "БНП Париба" се е повишила с около 30% през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във