Банкеръ Daily

Финансов дневник

Моделът "Купи сега, плати по-късно" навлиза и в България

Първа банка в България започна да предлага услугата "Купи сега, плати по-късно". Става дума за вид краткосрочно финансиране, което позволява на потребителите да правят покупки и да плащат за тях на бъдеща дата, често без лихва. 

TBI е първата банка в България, която предлага това решение. Офертата на банката е позволява пазаруване без лихва и такси за покупки на стойност от 40 лв. до 400 лв., които трябва да бъдат изплатени на 4 равни вноски в рамките на три месеца. Банката е представила този продукт и в Румъния по-рано тази година.

"Като алтернативен начин за плащане на широко използваните в България и Европа кредитни карти и стандартни заеми, „Купи сега, плати по-късно“ идва с редица предимства. Финансирането без допълнителни такси над цената на покупката, с по-дълъг безлихвен период, както и улеснения онлайн процес са само част от позитивите, които правят този продукт предпочитан от клиентите. Също така, „Купи сега, плати по-късно“ позволява на потребителите  да финансират сравнително малки покупки като парфюми, бижута, дрехи и обувки и т.н., което обикновено не могат да направят чрез стандартен стоков кредит", обясняват от кредитната институция.

Макар да е нова за българския финансов пазар, услугата  "Купи сега, плати по-късно" е доста по-популярна в световен мащаб. На конференцията "Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета", организирана от в. "БАНКЕРЪ", стратегическият консултант на финтех компанията "МайФин" Петър Ризов изнесе данни, според които BNPL споразуменията стават все по-популярна опция за плащане, особено при пазаруване онлайн. Този тип сделки вече достигат 100 милиарда долаpа в световен мащаб през тази година. 

От ТБИ отчитат, че над 200 търговци в България и Румъния от различни индустрии в сферата на технологиите, спортни стоки и оборудване, мебели и много други, го интегрираха в своите онлайн магазини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във