Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мнучин иска едногодишна отмяна на лимита на дълг на САЩ

Белият дом и Конгресът се опитват да се договорят за финансиране на правителството и повишаване лимита на федералния дълг на САЩ, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин, цитиран от CNBC. Ако администрацията на Тръмп и Конгресът не успеят да постигнат споразумение за разходите, Белият дом ще предложи постоянна резолюция, която да запази финансирането на правителството на сегашните си нива за една година, каза министърът. Администрацията също ще предложи едногодишно увеличение на тавана на дълга.

Мнучин направи коментарите си пред репортери, след среща между служителите на Белия дом и лидерите на Конгреса, в кабинета на председателя на долната камара Нанси Пелоси.

Министърът на финансите каза, че депутатите са стигнали до споразумение, че трябва да увеличат тавана на дълга. Ако Конгресът не успее да увеличи лимита за кредитиране, САЩ биха могли да рискуват неизпълнението на дълга си, което би имало негативен ефект върху цялата глобална икономика. Министерството на финансите може да загуби способността си да плаща сметките си през следващите месеци.

По време на срещата преговарящите имаха време да постигнат споразумение за ограничаване на разходите, според множество доклади. Ако длъжностните лица във Вашингтон не могат да повишат тези ограничения, това може да доведе до поглъщане на бюджета - значителни автоматични съкращения в правителствените агенции.

Финансирането за текущата финансова година изтича на 30 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във