Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МНОГОЛИКИЯТ ОБРАЗ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ

Днес частните банки отново са във възход след тежките изпитания в първите години на новия век (2001-2003). Финансовите пазари носят солидни доходи и множат състоянието на богаташите по света. Нетните активи на най-заможните индивиди се очаква да растат годишно с 6.5% (с натрупване) между 2005-а и 2009-а, според браншовия обзор на Кепджемини/Мерил Линч. Последната годишна класация на частните банки, направена от списание Юромъни, пък показва, че те успешно плуват в това ново море от пари, като 20-те най-добри световни играчи увеличават активите, които управляват. Глобалният лидер Ю Би Ес (UBS) е успял да привлече с 19% повече средства за управление през миналата година.
Световните първенци от сектора на частните банкови услуги обикновено са водещи на различните пазари, но това все пак не е неизменно правило. В страните от Южна Европа - в Испания, в Португалия и в Гърция, например местни банки продължават да оглавяват класацията на Юромъни за най-добри частни банки, макар че интернационалните им конкуренти са осъществили мощна инвазия и тук и са наложили авторитета си сред най-богатите клиенти.
Националните играчи имат естествено предимство в по-слаборазвитите пазари на частни банкови услуги и сред богаташите с по-скромни възможности. В Испания около 75% от целевата група на заможните все още използват само традиционните банки и не получават специализирани продукти, коментира Луис Морено - генерален мениджър в Баниф (Banif) - испанският първенец от бранша. Това се дължи главно на по-слабото познаване на пазара на частните банкови услуги. Повечето клиенти на Баниф не обичат да им бъде налагано да създават отделни банкови контакти извън ежедневните си нужди - примерно от ипотеки, и искат да получат от обслужващата си банка възможно най-широката гама от продукти. Подобен род услуги обаче са свързани с повече разходи и трудно се поддържат от чуждестранни финансови институции.
Подобно е и положението в Португалия, където местният банков първенец Милениум БСП (Millenium BCP) оглавява и класацията на най-добрите частни банки. Непосредствено след него на второ място е друга португалска банка - Банко Еспирито санто (Banco Espirito Santo).
В Гърция, където пазарът на частни банкови услуги е по-развит, местната И Еф Джи Юробанк (EFG Eurobank) е начело в класацията на Юромъни за най-добър играч от бранша, но веднага след нея се подреждат Ситигруп прайвит бенк (Citigroup Private Bank), Сосиете женерал прайвит бенкинг Хелас (SG Private Banking Hellas), Ю Би Ес и БНП Париба прайвит бенк (BNP Paribas Private Bank). Чак на шесто шесто място е класирана друга гръцка банка - Алфа банк (Alpha Bank). Освен това в Гърция интернационалните играчи печелят сред най-богатите хора - с лично състояние над 10 млн. евро, защото те имат по-широк обзор и търсят услуги, които по-дребните местни играчи не могат да предложат, примерно частни инвестиции в Китай, Индия и Източна Европа. Това обстоятелство кара Ситибанк да наема по-ускорено елински банкери за офиса си в Атина, за да се утвърди като най-добрата банка за частни услуги в страната.
В Италия, подобно на Гърция, пазарът на частни банкови услуги е доста по-напреднал и институциите с международен бизнес имат безспорно предимство - в последната класация на Юромъни щатската банкова групировка Джей Пи Моргън (JP Morgan) е успяла да детронира местната Уникредит (UniCredit). Оказва се, че богатите италианци са готови да използват различни банки за различен тип услуги, което дава възможност на чуждестранните финансови институции да печелят в бранша на частните банкови продукти. В останалата част на Южна Европа обаче интернационалните банки ще напредват колкото им позволява желанието за промени на местните клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във