Банкеръ Daily

Финансов дневник

Много далече сме от финансовия апокалипсис, артикулиран от другари от БСП, заяви Цветанов

На 07.07.2017 г. Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева - точно 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви). След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г. (дългът изчисляван по Закона за държавния дълг спада до 24% от БВП). Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно. Това заявява зам.-председателят на  ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на страницата си във Фейсбук. 

"Използваме случая да информираме българските граждани и особено колегите от БСП, че благодарение на акумулираните суми в държавния резерв, отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г.

За цитираната по-горе емисия се използваха пари от фискалния резерв, който достигна рекорден размер по две основни причини. От една страна след стрес тестовете на банките през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 г. останаха във фискалния резерв. А в следствие на предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г. Излишъкът в хазната влиза във фискалния резерв. За първите пет месеца на 2017 г. държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв. И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява.

Сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Припомняме,че те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг - еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.

За допълнителна информация ще припомним, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева", пише още Цветанов.

Той подчертава, че вследствие на цялостната политика на правителството на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг, показват данни, обявени от Евростат. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция - 171% от БВП, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 на сто. България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП. Освен това, пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година.

"Очевидно е, че България е много далече от финансовия апокалипсис, неведнъж артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев. Затова, другари от БСП, спрете да вкарвате в заблуда хората и да насаждате страхове!", завършва Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във