Банкеръ Daily

Финансов дневник

Младите най-често кандидатстват за кредити за обединяване на задължения

Сумата за обединяване на кредити расте с близо 14%, използва се за финансиране на нови проекти.

Българите на 20-40 години най-често кандидатстват за кредити за обединяване на задължения. Според данните от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ за периода май-октомври 2021 г., подготвен от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси, една трета от заявленията, подадени от хората на тази възраст са за такива проекти. Според експертите на банката, 20-40 годишните кандидатстват за кредити за консолидация на средна стойност 9 330 лева. Това показва, че младите хора са по-склонни да използват иновативни и удобни финансови продукти и да оптимизират месечните си разходи. Интересна тенденция е, че хората използват тези кредити не само, за да обединят стари задължения, но и за да си осигурят средства за нови проекти.

През последните 6 месеца беше отчетен ръст от 13.7% на средната сума на заявленията за кредити за консолидация – от 9 582 лв. в периода ноември 2020 г.-април 2021 г. до 10 890 лв. към момента. В периоди без локдаун хората са по-склонни да реализират големи проекти.

Това са някои от основните новини от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“.

Над 90% от хората използват инструмента обединяване на задължения не само да оптимизират и преструктурират стари кредити, но и за да финансират нови проекти. Това е една от причините клиентите на БНП Париба Лични Финанси да предпочитат по-висока месечна вноска за консолидация – средно 330 лв., в сравнение със средното за останалите потребителски кредити на банката, при които средната месечна вноска е в размер на 250 лв. Това показва, че хората, които използват кредити за обединяване на задължения имат добри доходи и възможности да финансират нови проекти, а кредитът за консолидация при тях не е „лекарство“ срещу висока задлъжнялост, а ключ към ново потребление, с което да повишат стандарта си на живот. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че хората консолидират по-малко от два заема, което показва че търсят удобство при изплащането на задължения, а не облекчение на дългово бреме.

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че финансовата култура на хората расте, което се доказва от промяната при използването на кредити за консолидация.

63% от заявленията са за ремонт на дома и обединяване на задължения

В периода май-октомври 2021 г. българите най-често търсеха финансиране за реализиране на проекти като ремонт на дома – 35.3% от заявленията, консолидация – 27.6% и покупка на употребяван автомобил – 16.1%. Делът на най-търсените кредити не се е променил значително в сравнение с предходните шест месеца, което показва, че приоритетите на хората остават същите - уютен дом, разумно управление на семейния бюджет и притежание на по-добър автомобил. Сред топ10 цели на проектите са и пари в брой, лечение, покупка на мебели, семейни тържества, почивки, ремонти на автомобили и плащане на сметки.

72% от заявленията са подадени дистанционно

Пандемията промени навиците за кандидатстване на хората. Българите все по-често използват дистанционните канали на БНП Париба лични Финанси, което се доказва от факта, че в периода май-октомври 2021, 50.8% от заявленията бяха подадени онлайн, а други 21.4% - по телефона. Най-често интернет каналът за кандидатстване се използва от 20 годишните – 68% от техните заявления бяха подадени по този начин. Хората на възраст 50+ все още предпочитат контакта „лице в лице“ и 40% от тях кандидатстваха в офиси на банката.

Хората използват интернет не само за кандидатстване за кредит, но и за следпродажбено обслужване.

50-60 годишните търсят кредити за ремонт на дома, а 20 годишните – за употребявани автомобили

Данните от обзора показват, че хората на възраст 50-60+ години най-често заявяват кредити за ремонт на дома.

Покупката на употребяван автомобил е най-честата цел на кредита за 20 годишните – около една трета от техните молби са за финансиране на кола на средна стойност 4 751 лв. Често това е първият потребителски кредит на хората от тази възрастова група, които тепърва започват да градят кредитна история. По отношение на кредитите за пари в брой, най-висока средна сума – 8 000 лв., заявяват хората на 50-59 години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във