Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мизерни премии за европейските банкери

Сезонът на допълнителните възнаграждения за инвестиционните банкери в Европа обещава да е доста постен. Топящите се печалби вероятно ще доведат до двуцифрен спад (в процентно изражение)  на премиите на повечето търговски и инвестиционни банкови екипи в  кредитори като  "Ейч Ес Би Си холдингс", "Дойче банк" и "Сосиете женерал". Това  твърдят отговорни представители на фирмите за наемане на персонал. Трудната околна среда, в която се намира  европейският  финансов сектор, предизвикана от финансовите ограничения в някои компании, отрицателните лихвени проценти, закриването на хеджингови фондове и скъпите технологични обновления, причиниха  по-резки намаления на премиите спрямо предишната година. И макар че пакетите от допълнителни възнаграждения няма да са готови преди началото на идната година, съществуват индикации, че най-тежко ще пострада търговците на обикновени акции.

"Ейч Ес Би Си" информира още когато огласи резултатите си за третото тримесечие, че ще ореже с 200 млн.щ. долара възнаграждението, свързано  с финансовото състояние.  А глобалните печалби от инвестиционни банкови операции ще намалеят отново през 2019-а, по данни на Coalition Development.

Най-късо ще бъдат подстригани премиите на екипите, търгуващи с акции за сметка на компанията си или на клиентите - те ще паднат с 15% в Европа, в Близкия изток и в Африка, прогнозира фирмата за набиране на персонал Options Group. Следват ги търговците на финансови производни на акции, където се очаква  10% редукция на допълнителните възнаграждения. Финансовите звена, които обслужват попадналия под силен натиск сектор на хеджинговите фондове, клонят към 5-процентно намаление на премиите, точно колкото се очаква да е то и отвъд Атлантика. Екипите за търговия на суровини пък се очертава да се спасят от редукции на премиите в областта на  инвестиционния бизнес с инструменти с фиксиран доход, с валути и суровини, показва още анализът на Options Group.

Възнагражденията на служителите от поделенията за инвестиционни банкови услуги и капиталови пазари на "Креди Сюис груп" вероятно също ще са доста постни заради поредицата от тримесечия със слаби сделки и високорисково кредитиране.

На фона на мрачната обстановка обаче  има и светли "петна". Едно от тях са бюджетите за информационни технологии и киберсигурност, които няма да се пипат, защото има силно търсене на квалифицирани кадри за тези звена. Другата добра новина идва от английската "Барклейз", която отчете най-печелившето в историята си трето тримесечие за пазарите на акции, на дългови книжа и на консултиране на сливания и поглъщания. Добре представилите се инвестиционни банкери измежду тях  ще бъдат възнаградени подобаващо.

Тези "проблясъци"  бледнеят пред очакваните масови съкращения на работни места в много от най-големите банки на Стария континент. Френската "Сосиете женерал" планира да ореже 1600 позиции, а "Барклейз" - три хиляди. "Ейч Ес Би Си" и "Дойче банк" планират още по-масови съкращения.

Базираната в Лондон компания за наемане на персонал Morgan Mckinley обобщи ситуацията така: "премиите ще бъдат орязани, а хората ще са изключително доволни, ако запазят работата си".

Нещата не са по-розови и отвъд Атлантика. Там допълнителните възнаграждения на търговците на акции и на дългови книжа, и на гарантите на емисии  се очаква да намалеят с двуцифрени проценти, сочи последният анализ на консултантската фирма от бранша Johnson Associates.

Facebook logo
Бъдете с нас и във