Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МИТОВЕ ОБЪРКВАТ ИЗБОРА НА ПРЕЗИДЕНТ НА ЕЦБ

В един добил популярност в еврозоната анекдот се казва, че през май 1998 г. правителствата от Европейския съюз са избрали първия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) и неговото име е Вим-Клод Тришенберг. Шегобийците, така сполучливо комбинирали имената на Вим Дуйзенберг - настоящия шеф на институцията, и на Жан-Клод Трише - управителя на френската централна банка, едва ли са подозирали, че са уцелили сърцевината на неопределеността, обвива личността на бъдещия президент на ЕЦБ.
През изминалите три години след съдбовната среща на високо равнище в Брюксел през 1998 г. се родиха много легенди около конкретните договорености за срока на служба на Вим Дуйзенберг и за името на неговия наследник. Тази несигурност преследва еврото от първия ден на съществуването му като виртуална валута - 1 януари 1999 г., и заплашва да продължи да го тормози и след материалната му поява като монети и банкноти през януари 2002 година.
По сведения на присъствалите на срещата на високо равнище на Европейския съюз (1 до 3 май 1998 г.), политическите лидери на Германия, Франция и Холандия са сключили сделка с деликатното посредничество на Великобритания. Спазарено е Дуйзенберг да опразни президентското кресло на Европейската централна банка през 2002 година. Лидерите се съгласили с това под натиска на френския президент Жак Ширак който на всяка цена искал френския кандидат за поста - Жан-Клод Трише да оглави ЕЦБ. Оттогава датира и всеобщото убеждение, че когато Вим Дуйзенберг се оттегли, Трише ще го наследи. Но истината е, че няма нито един писмен документ по въпроса. И всички договорености са частни.
Служителите на ЕЦБ са убедени, че кандидатурата на Трише - високо уважаван централен банкер, е най-подходящата за следващ президент на европейската институция. Но изборът му не може да се смята за автоматичен, защото френските съдии все още разследват участието му във финансовия скандал с банка Креди Лионе (Credit Lyonnais) през 90-те години, когато тя е била държавна.
В края на срещата на високо равнище в Брюксел през 1998 г. Вим Дуйзенберг направи публично изявление, че няма да изкара пълния си осемгодишен мандат на кормилото на ЕЦБ, но планира да остане поне до въвеждането на евробанкнотите и монетите. По онова време се смяташе, че този процес ще продължи от януари до юни 2002 година. Днес обаче правителствата от еврозоната и самата ЕЦБ решиха да ускорят процеса и да го приключат до края на февруари следващата година. Това означава, че Дуйзенберг ще трябва да се оттегли някъде след февруари догодина. Висши служители от банката твърдят, че той ще спази обещанието си, но оставката му в никакъв случай няма да е обвързана с политически натиск.
Но той вече се появи. Миналия месец Жан Люмиер - шефът на Европейската банка за възстановяване и развитие, подсети, че съществува публично споразумение, постигнато през май 1998 г., според което Дуйзенберг ще изкара половин мандат като президент на ЕЦБ и ще се оттегли в полза на Трише през пролетта на 2002 година. Германски официални служители обаче оспорват думите му, твърдейки че подобно публично обявено споразумение никога не е имало. Като се добави и неяснотата за изхода на съдебното дирене около Жан-Клод Трише, въпросът става още по-комплициран. Следователите проверяват всички документи и сметки на Креди Лионе през периода 1992-1993 година. Те оповестиха, че са приключили с 1992 г. и започват да преглеждат документацията от 1993 година.
Високопоставени служители и банкери от Франкфурт и Париж твърдят, че не водят активни преговори за смяната на Дуйзенберг, защото очакват решението на френския съд. Възниква обаче подозрението, че шумът около наследството цели да попречи на Трише да заеме поста на Дуйзенберг.
Във всички случаи името на новия шеф на ЕЦБ трябва да стане ясно до есента, за да се изчистят всички нежелателни слухове преди въвеждането на еврото като физическо разплащателно средство. Ако дотогава подозренията около Трише не отпаднат, той ще трябва да оттегли кандидатурата си. А най-подходящ за поста ще е именно Жан Люмиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във