Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Мишената "Дойче Банк"

Германската "Дойче Банк" е определяна като поредната жертва на последствията от колапса на "Лиймън брадърс" в САЩ, която на 15 септември 2008-а подаде документи за защита от банкрут и така отприщи световната финансова криза. Цените на акциите на германския финансов гигант буквално потънаха, след като на 15 септември 2016-а "Уолстрийт джърнъл" писа, че щатското Министерство на правосъдието иска "Дойче Банк" да плати 14 млрд. щ. долара, за да прекрати разследването за продажбата на ипотечни книжа, провокирали кризата от 2008-а. Това предизвика срив в котировките на акциите от 12.95 щ. долара за акция до 10.55 на 26 септември в резултат на масовите продажби от мениджъри на хеджингови фондове. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел каза, че "Дойче Банк" "сама си е виновна" и я обвини за спекулативния спад на нейните акции.

"Не знам дали трябва да се смея, или да плача, че банката, която направи спекулации със своя бизнес модел, сега заявява, че е станала жертва на спекулантите", посочи Габриел в неделя пред репортери на път за Иран.

Едва след като на 3 октомври се появи новината, че глобата вероятно ще е доста по-ниска - от порядъка на 5.4 млрд. долара, акциите се окопитиха.

Търговската сесия на 30 септември приключи с цена за една акция от 11.57 щ. долара срещу 23.51 долара година по-рано. А на 6 октомври цените вече надхвърлиха 12 щ. долара за акция.

Германското финансово министерство отхвърли медийните информации, че правителството подготвя извънреден спасителен план, в случай че "Дойче Банк" няма да успее да повиши достатъчно своя капитал, за да уреди спора с американските власти.

В интерес на истината "Дойче Банк" трябва да вини единствено себе си, а не журналистите и анализаторите, за спекулациите около изгледите за оцеляването й. Защото усилията на регулаторите да решат проблема с прекалено големите, за да бъдат допуснати да фалират банки, чрез принудителното им вталяване, не оказаха никакъв ефект върху германския кредитор. И докато БВП на Германия през 2003-а беше три пъти по-голям от размера на активите на "Дойче Банк", през миналата година съотношението е било под 2:1. Казано по друг начин, активите на германския банков лидер конкурират годишния БВП на Италия. Да не говорим, че институция с активи от 1.8 трлн. евро не трябва да се тревожи особено дали ще бъде глобена с 5, 10 или 20 млрд. щ. долара, доколкото тези пари няма да са заплаха за оцеляването й.

Част от проблема е, че счетоводните отчети на "Дойче Банк" остават доста неясни и никой не знае дали портфейлът й от финансови деривативи е наистина в размер на 46 трлн. евро, което е основната тревога на инвеститорите. Например, по сметки на анализатора на агенция "Блумбърг" Джонатан Тайс числото, макар и доста впечатляващо, е по-скоро "само" 41 млрд. евро, ако се компенсират вземанията и задълженията. А най-голямото неизвестно е дали германското правителство ще има куража да запази неутралитет и да остави банката да се оправя сама.

Ръководството на "Дойче Банк" вече се опита да обори спекулациите. В официално изявление главният изпълнителен директор Джон Крайън предупреди своите служители, че "новите слухове" са причинили ценовия спад на акциите и че има "сили", които искат да отслабят доверието във водещия германски кредитор. Крайън посочи, че макар и част от банковите инвеститори - хеджингови фондове, да са намалили вложенията си, кредиторът има над 20 млн. клиенти. И че изпълнява неотклонно приетата програма за преструктуриране, за закриване на непечеливши поделения и дейности и за увеличение на капитала.  

Засега като единствени потърпевши от проблемите и сътресенията в банката се очертават около три хиляди нейни високопоставени служители. По сметки на финансови анализатори те могат да загубят на хартия общо около 275 млн. евро (или грубо 90 хил. евро на човек) от спада на цените на акциите, които те са получили като допълнителни възнаграждения към заплатите си.

В годишния си отчет, публикуван на 11 март, "Дойче Банк" съобщава, че е възнаградила 3005 служители, за които е преценено, че носят материален риск, с акции за общо 745 млн. евро като част от допълнителното им възнаграждение, без да уточнява референтна цена за тази премия. Ако обаче се вземе предвид, че на тази дата банковите книжа са се търгували по 18.34 евро за брой, а на 30 септември те са приключили борсовата си сесия на 11.57 евро, мартенският бонус от 745 млн. евро би струвал около 470 млн. евро в края на миналия месец. Което не означава, че тази загуба е фиксирана, защото цената на книжата може да се възстанови и дори да се повиши при благоприятно разрешаване на кризата около германския банков лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във