Банкеръ Daily

Финансов дневник

Министърът на икономиката уволни двама надзорници в ББР

Служебният министър Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска. Формалната причина е, че Симеонов и Бурска са отказали да участват в изслушването на председателя на съвета Стамен Янев. 

Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на Надзорния съвет на ББР от 2017 г. Двамата са работили заедно с бившия министър на икономиката Емил Караниколов в Столичната общинска агенция за приватизация. Караниколов беше неин шеф преди да стане министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов.

Единствено Янев се появи за срещата с министър Петков. По време на срещата Кирил Петков съобщи, че е внесена промяна в устава на ББР и тя вече ще може да отпуска кредити в максимален размер до 5 млн. лева.

Васил Щонов и Валентин Михов са предложени за нови членове на надзора, но трябва да бъдат одобрени от БНБ. Докато те получат съответното одобрение, Надзорният съвет на ББР няма да работи.

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев коментира в социалните мрежи, че има забавяне при издаването на одобрения.

"Драмата с назначаването на нов Надзорен съвет на ББР става пълна и е символ на цялата ни държавност. БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна. Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените", написа Кадиев.

При изслушването си Стамен Янев сигнализира, че е имало трудна комуникация между надзора и управителния съвет на банката. Той посочи, че на една трета от заседанията на надзора не е присъствал заради лечението си от Covid-19.

По-рано Кирил Петков смени и състава на одитния комитет на ББР.

Всичко това последва изнесената преди повече от седмица информация от Петков, че Българската банка за развитие е отпуснала близо един милиард лева на 8 частни компании. От тях половин милиард лева са дадени на 4 фирми, свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Освен Пеевски, като големи кредитополучатели бяха назовани Румен Гайтански, братя Домусчиеви и Георги Самуилов.

Министърът на икономиката обяви, че е поканил на среща и представителите фирмите-кредитополучатели, но досега потвърждение има само от Български морски флот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във