Банкеръ Daily

Финансов дневник

Министър Караниколов и сръбски министър обсъдиха задълбочаване на икономическото сътрудничество

Снимка: Пресцентър на Министерството на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия Ненад Попович обсъдиха подобряване на търговско–икономическите отношения между двете страни, предадоха от Министерството на икономиката. По време на срещата двамата се договориха за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите, на информационните и комуникационни технологии и технологичните паркове.

Министър Караниколов подчерта, че Сърбия е един от водещите търговски партньори на страната ни. „За първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави възлиза на 286 млн. евро и бележи ръст от 10.4%, спрямо същия период на 2018г.“, посочи той. По думите му износът на България към Сърбия само за първото тримесечие на настоящата година е нараснал с 39.6%. и достига 152.4 млн. евро, което е доказателство за добрите търговски взаимоотношения.

Караниколов и министър Попович се договориха следващото заседание на Смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество да се проведе в началото на месец ноември и да бъде съпътствано от бизнес форум.

Двамата обсъдиха още възможностите за съвместно участие на компаниите от двете страни на трети пазари и партньорство в  инициативата „17+1“, включващо общи регионални проекти. Министър Попович каза от своя страна, че България е отличен партньор и сръбската страна иска да подобри сътрудничеството, особено в сферата на новите технологии и иновациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във