Банкеръ Daily

Финансов дневник

Министър Белчев и унгарския му колега обсъдиха възможностите за инвестиции

Министър Валери Белчев и министър Михай Варга

Министърът на финансите Валери Белчев участва в двустранна среща по покана на министъра на финансите и вицепремиер на Унгария Михай Варга. Обсъдени са били теми, свързани с финансите на двете държави, международното сътрудничество и  възможностите за инвестиции в различни области, съобщиха от Министерството на финансите.

Двамата министри са се обединили около стратегията на Международната инвестиционна банката (МИБ) , в която България и Унгария са сред водещите акционери, да бъде използвана по-ефикасно като механизъм за сътрудничество в региона. България е със статут на страна учредителка, като дяловото участие на страната ни се равнява на 12,9% от уставния капитал, или 123 млн. евро.

През последните години Унгария показа висока ангажираност към банката. Българската подкрепа отваря допълнителни възможности за развитие на МИБ и за активно участие на страната ни като акционер. Международната инвестиционна банката може да допринесе за развитие на редица инвестиционни проекти на територията на нашата страна, като това ще бъде още един начин за подкрепа на предприемачеството в периода на кризата.

Банката отпуска средносрочни и дългосрочни заеми на организации, банки и предприятия, действащи на територията на държавите-акционери на банката, а също и на организации от други страни, за осъществяване на съвместни инвестиционни проекти и програми. Международната инвестиционна банката обръща специално внимание на проекти в сектори, които са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки или на такива със значим социален ефект. Предоставя се финансиране за строителство, разширяване, реконструкция и техническо осъвременяване на съоръжения и предприятия, както и за внедряване на нова продукция, за защита на околната среда, инфраструктурата и други.

Двамата министри са обсъдели и теми от дневния ред на европейските институции, както и приложените мерки за справяне с пандемията от Ковид-19, енергийната криза и възстановяването на икономиките на двете държави.

Министър Белчев беше на посещението в Будапеща във връзка с участието му на заседание на Управителния съвет на Международната инвестиционна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във