Банкеръ Daily

Финансов дневник

Министерството на финансите не може да издири директора на АДФИ

Повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да получи обяснения от ръководителя на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев, въпреки че АДФИ е под шапката на Министерството на финансите.

От МФ съобщиха, че Начев още при встъпването в длъжност на министър Василев е представил болничен лист за домашно лечение до 17 юни, но не може да бъде открит на адресната си регистрация. 

"Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", подчертават от финансовото министерство.

Кой е Георги Начев

Начев бе назначен начело на АДФИ по времето, когато финансов министър бе Владислав Горанов. Той бе представен като човек с 13-годишен професионален опит в областта на икономическата и финансовата сигурност на държавата. През 2003 година Георги Начев постъпва на работа в „Икономическа полиция" в РДВР-Плевен, а от 2006 година е служител в Национална служба „Сигурност" гр. Плевен. От 2008 г. до 2016 г. е работил в Държавната агенция за национална сигурност, като кариерно израства от експерт през началник на сектор до директор на специализирана дирекция.

Георги Начев бе свързан с кръговете около ДАНС и от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

"С решаващото участие на предишното правителство редица служители на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в държавата - Държавна агенция “Финансов контрол” - Начев, който е служител на тази агенция, една цяла служба има в КПКОНПИ, съставена само от служители на ДАНС - Антон Славчев, трето - Националното бюро за контрол на СРС. И там са настанени двама - Илко Желязков и Пламен Колев", заяви преди месец Рашков пред БНР.

Одит в самата АДФИ

МФ съобщи също, че министър Асен Василев е разпоредил одит на дейността на самата Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на Агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията. 

Точно преди да отдаде станцията под наем, държавната финансова инспекция започва ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Първо е сключен договор за освежителен ремонт за 70 000 лева без ДДС. Контрактът е подписан на 31 март, а за изпълнител е избрана фирма от Добрич. Само три седмици по-късно АДФИ обявява нова обществена поръчка за ремонт на същата база, но стойността вече е 368 000 лева без ДДС. Новият стопанин на почивната база вдига цените за служителите на агенцията. Преди година те са плащали по 15 лева на човек, за да наемат бунгалата. Сега почиваща двойка трябва да плаща двойно, защото вече се плаща за бунгало, а не за легло, разкри в свое разследване "Медиапул".

Скромно за "Хемус"

За последно дейността на АДФИ бе поставена под въпрос след проверката им на договорите за строителството на магистрала "Хемус", което бе финансирано с милиарди от бюджета от предишната власт. Договорът, проверен от финансовата инспекция, е на стойност 2.729 млрд. лева, като правителството възложи строителството "ин-хаус" на държавната фирма "Автомагистрали".

За сравнение одитен доклад на Сметната палата установи, че държавата не е постигнала "необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства", след като захрани държавното дружество.

Сметната палата потвърди и че "Автомагистрали" изобщо не е имала необходимия ресурс за строителството на тези обекти, като е превъзложила дейностите на редица частни фирми на "тъмно", т.е. според своите собствени вътрешни правила и без реални критерии, което естествено води и до субективни оценки.

Отделно се разбра, че огромни средства са изплатени авансово към частните фирми, на които е превъзложено строителството, като в одитния доклад се констатира, че това се е случило при обекти, за които не е направен проект, а при други няма разрешително строеж и изобщо преди да е предадена работата по тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във