Банкеръ Daily

Финансов дневник

Минимум 100 млн. евро ще загуби "Мюних ре" от взривовете в Бейрут

Германският презастраховател "Мюних ре" очаква искове за минимум 100 млрд. евро, произтичащи от мощните експлозии в Бейрут, които разрушиха през миналия месец големи части от пристанищния квартал на ливанската столица. Основната част от загубите, които компанията оценява "в рамките на ниските трициферни милиони в евро", ще са свързани с унищожено и поразено недвижимо имущество, става ясно от официално изявление на "Мюних ре" на 7 септември. Фидическите щети от взривовете се оценяват на 4.6 млрд. щ. долара, според първоначалните сметки на екип под ръководството на Световната банка. 

Над 180 убити и хиляди ранени е равносметката от мощната детонация на неправилно съхранявани взривни материали на пристанището на Бейрут на 4 август, разрушила околните квартали. 

"Мюних ре" съобщи, че очаква загуби, сходни по обем на пораженията, причинени от урагаите "Хана", "Исаяс" и "Лора", връхлетели американското крайбрежие през юли и август. За разлика от тях, сезонът на голските пожари в Калифорния няма материално изражение върху презастрахователната компания.

"Мюних ре" обяви също, че исковете, свързани с разпространението на COVID-19, са започнали да намаляват през последните месеци. Заразата е нанесла на компанията щети в размер на 1.5 млрд. евро през първото полугодие. През март презастрахователят предупреди акционерите си, че печалбата му ще е по-ниска от прогнозите и прекрати програмата си за обратно изкупуване на акции. Основната причина бе ръстът на претенциите на застрахованите субекти, произтичащи от взрива на пандемията от коронавируса, най-вече от канцелирани или отложени във времето значими мероприятия. "Мюних ре" не е публикувал нова прогноза за очаквания финансов резултат за 2020-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във