Банкеръ Daily

Финансов дневник

Минималната пенсия става 200 лв. от 1 октомври

Правителството одобри проекта на промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и той ще бъде внесен в Народното събрание. Това е първата стъпка към повишаването на минималните пенсии. Това коментираха вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и социалният министър Бисер Петков на брифинг след заседанието на кабинета.

"Ако предложението бъде подкрепено, то ще влезе в сила от 1 юли и ще бъдат изплатени по-високите размери на минималните пенсии, които от тази дата се предлага да нараснат на 180 лева. От 1 октомври в същия законопроект е предвидена и втората стъпка на увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 на 200 лева", заяви Петков.

Той уточни, че оценката на допълнителния разход за изплащане на по-високите минимални размери на пенсиите е за около 100 млн. лева до края на годината.

"Това увеличение няма да доведе на нарастване на планирания размер на субсидията от централния бюджет за покриване на недостига от средства по бюджета на ДОО, защото текущото изпълнение показва, че има преизпълнение на плана за приходите за първите четири месеца с около 100 млн. лева, което ще покрие по-високия разход, който ще дойде от увеличените минимални размери на пенсиите", обясни Бисер Петков.

Той допълни, че увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст води автоматично до увеличение и на други видове трудови пенсии – като трудовите инвалидни пенсии, наследствените пенсии.

"Около 800 хиляди пенсионери след втората стъпка на увеличение ще получат по-високо увеличение, от това, което всички пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от 1-ви юли с 2,4%, защото от 1-ви юли ще имаме индексация, осъвременяване на пенсиите с 2,4%", каза още Бисер Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във