Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МИНЕРАЛБАНК ОСЪДИ ИНВАРТ И СЕЗОНИ 91

Финансова къща Инварт и трудовопроизводителна кооперация Сезони 91 дължат на фалиралата МИНЕРАЛБАНК 426.8 хил. нови лева - това реши Пловдивският окръжен съд в началото на тази година. Естествено двете фирми ще обжалват решението пред Пловдивския апелативен съд, но юристите на фалиралата МИНЕРАЛБАНК смятат, че след като са преодолели първата инстанция, гледането на делото пред Апелативния съд ще мине по-бързо и по-леко. Запознати със случая коментират, че изпълнителният директор на Инварт Николай Конарев вече е поискал среща със синдика на МИНЕРАЛБАНК Станислав Лютов. Самият синдик отказа коментар по случая, но лесно може да се предположи, че Конарев ще се опита да преговаря за извънсъдебното уреждане на задълженията на ФК Инварт и ТПК Сезони 91 към фалиралата банка. Нищо чудно в тях да се включи и самият Емил Хърсев - управляващ съдружник на КДА Хърсев и Ко и същевременно акционер на финансовата къща Инварт.
ТПК Сезони 91, която е произвеждала безалкохолни напитки, е само една от 28-те фирми, чиито дългове към МИНЕРАЛБАНК финансовата къща Инварт се е ангажирала да събира още през 1993 година. Но до момента фалиралата през 1996 г. банка не е получила и стотинка от тези свои длъжници. А те имат да й връщат над 2.5 млн. нови лева.
Затова срещу ФК Инварт и ТПК Сезони 91 синдиците на банката завеждат дело още през ноември 1998 г., но по различни причини съдът на няколко пъти отлага гледането му. Задължението на кооперацията е възникнало по заем, който тя е получила от МИНЕРАЛБАНК още в далечната 1988 година. Парите са отишли за закупуване на линия за безалкохолни напитки, която е доставена, монтирана и работи повече от десет години. Но въпреки това ТПК Сезони 91 не погасява кредита, както впрочем постъпват много други фирми, които имат да връщат пари на МИНЕРАЛБАНК.
Междувременно на 17 май 1996 г. банката е затворена, а през април 1997 г. е обявена в несъстоятелност. Тогавашните й синдици Харалампи Кирков и Георги Настев (вече покойник) естествено настояват ФК Инварт да преведе по сметката на фалиралата МИНЕРАЛБАНК парите, които е събрала от 28-те фирми. Известно е, че до април 1997 г. финансовата къща по един или друг начин е успяла да прибере 575.8 млн. стари лева от ТПК Сезони 91, ТПК Масив и Алмина ЕООД. Вместо да преведе въпросните пари на МИНЕРАЛБАНК, Инварт предлага на синдиците й да направят прихващане срещу външен дълг на банката за 650 хил. г. марки. Финансовата къща го е изкупила (с посредничеството на БРИБАНК) и е склонна да забрави за него, ако синдиците на банката не си търсят споменатите 575.8 млн. стари лева.
Кирков и Настев обаче отказват да извършат прихващането, тъй като по Закона за банките нямат право на подобна сделка. Те уведомяват ФК Инварт, че прекратяват сключения с нея договор за управление, и отново настояват тя да преведе по сметката на фалиралата банка парите, получени от ТПК Масив, ТПК Сезони 91 и Алмина ЕООД. ФК Инварт се ослушва за пореден път, заради което през 1998 г. синдиците решават да си търсят правата по съдебен ред.
Докато делото се мотае из съдебните кабинети, Кирков и Настев разбират, че през 1996 г. ТПК Сезони се е издължила на ФК Инварт по доста специфична схема. Кооперацията е прехвърлила в полза на финансовата къща споменатата вече линия за безалкохолни напитки, купена с кредита от МИНЕРАЛБАНК. Но Инварт не си прави труда да продаде линията, за да може да върне парите на затворената банка. Вместо това финансовата къща и ТПК-то създават ново дружество - Спарк АД. За да направи докрай невъзможна продажбата на линията за безалкохолни напитки, то от своя страна я прехвърля на кипърската фирма Сандри Ко, която пък плаща за нея не с живи пари, а с книжа по външния дълг на МИНЕРАЛБАНК, откупен от нейните японски кредитори.
Сега юристите на банката са на мнение, че решението на Пловдивския окръжен съд срещу ТПК Сезони и ФК Инварт ще им даде възможност да й върнат поне част от парите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във